Hlavní obsah

Korejci chtějí zahájit stavbu v Nošovicích velkolepě

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA/NOŠOVICE

Velkolepé bude nepochybně zahájení stavby automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Ceremoniálu v polovině května se má zúčastnit kolem tisíce lidí, přitom takřka dvě stovky z jižní Koreje.

Článek

Ve čtvrtek byli dva lidé z centrály automobilky v Soulu zmapovat v nošovické průmyslové zóně místo, kde se slavnostní výkop uskuteční.

Právu to řekl dobře informovaný zdroj. Podle něj se program jihokorejské delegace v Česku plánuje na 15. až 17. května. "První den mají být v Praze, kde bude na nejvyšší úrovni podepsáno memorandum, další den se uskuteční v Nošovicích slavnostní výkop stavby závodu a třetí den by měli mít Korejci program opět v Praze," řekl.

Jak dále uvedl, korejskou delegaci povede nejvyšší šéf Hyundai Chung Mong-koo, přítomni mají být i další členové vrcholového vedení. Z české strany se má slavnostního výkopu stavby zúčastnit premiér Jiří Paroubek, příslušní ministři, zástupci CzechInvestu, kraje atd.

Korejci hledají kancelářské prostory

Už ve středu a také během čtvrtka lidé ze Soulu mapovali v Ostravě a okolí možnosti bydlení pro své kolegy, kteří budou působit v Česku, a rovněž nabídku kancelářských prostor. Během dvou dní jim prezentovala možnosti bytových a administrativních prostor asi desítka realitních kanceláří a několik developerských firem.

"Mohu potvrdit, že tady lidé z Hyundai jsou. K jejich programu ale nemůžeme sdělit žádné bližší informace, protože nechtějí publicitu," reagovala na dotaz Práva mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Swiderová. Řekla, že kraj Korejcům pomáhá s výběrem vhodných lokalit, zprostředkovává kontakt na developery a realitní kanceláře. "V těchto dnech shromažďují maximální možnou nabídku bytů a nebytových prostor a vedení Hyundai si pak vybere," dodala.

Zájem mají i o byty

Korejci podle ní chtějí 850 metrů čtverečních kancelářských prostor v jednom místě v Ostravě, a to zhruba na dva roky, než bude postavena administrativní budova v areálu budoucí automobilky v Nošovicích. "Pokud jde o byty, potřebují jich zhruba 150, velikosti tři pokoje plus příslušenství, tedy vhodné pro rodinné bydlení. Byty chtějí v Ostravě, Frýdku-Místku a okolí až k Beskydám," řekla.

Jednou z možností, která by korejské manažery mohla oslovit, je nabídka pražského developera Conti Real Čeladná. Firma po loni dokončeném úspěšném projektu v Čeladné nedávno rozjela v této malebné beskydské obci další.

"Budou to tři domy s 52 byty nadstandardní úrovně přímo v centru Čeladné. Stavbu zahajujeme v srpnu, termín dokončení je září příštího roku. Dnes připravujeme nabídku pro Hyundai," potvrdil Právu ve čtvrtek projektový manažer developerské firmy Jakub Bernady.

Stranou zájmu Korejců samozřejmě nezůstávají ani možnosti vzdělávání. Během uplynulých dvou dní navštívili několik škol ve FrýdkuMístku a Ostravě, mj. ostravskou soukromou 1st International School.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám