Uwe Domenz z Gelsenkirchenu měl maso kromě ČR vyvážet také do Dánska, Francie, Nizozemska nebo Španělska. Uvedl to list Die Welt.

Kromě masa distribuoval velkoskladník i polotovary a hotová jídla. Zkažené maso měl označovat jako čerstvé a prodávat ho dál. Tvrdí, že on sám to nikdy nedělal. Maso bere z vlastní farmy a také ho vozí ze Španělska. Jen letos jej prodal 550 tun.

Byl zatčen a vyšetřovatelům v Essenu řekl, komu všemu maso dodával.

Podle německého ministerstva zemědělství bylo po následných kontrolách objeveno plesnivé maso v dalších asi padesáti podnicích. Inspektoři řekli, že maso často smrdělo a mělo na sobě vrstvu plísně. Někteří v obchodníků byli zatčeni.

Ministerstvo už na příští týden připravuje schůzku, zda současné zákony, které mají obchodníky hlídat, nejsou příliš mírné.

Čeští veterináři zatím nic neví

Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben zatím o případu nemá informace. "Už jsme ale zaznamenali případy vrácení zásilek do Německa, do Belgie, takže nevylučuji, že takovýto případ bude i tento," řekl.

Podle něj jsou v rámci společného trhu všechny zásilky potravin a surovin živočišného původu kontrolovány "papírově". Fyzická kontrola se pak provádí namátkově nebo když je nějaké podezření, případně když země dostane informaci ze Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) Evropské unie.

V České republice aféra s plesnivým masem a přelepováním štítků nemá takové rozměry. Inspektoři a hygienici ale dali už několik vysokých pokut několika obchodním řetězcům. I jejich zaměstnanci přelepovali štítky, aby formálně prodloužili trvanlivost potravin.