Hlavní obsah

Sobotka chce euro pro Čechy v roce 2010

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr financí Bohuslav Sobotka plánuje na jaře zřídit pracovní skupinu, která by připravovala přijetí eura. Už v listopadu vznikne funkce národního koordinátora, kterou by měl vykonávat náměstek ministra financí, uvedl v neděli Sobotka v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. O plnění strategie přistoupení k euru bude vláda jednat v listopadu. Pokud ČSSD vyhraje volby, chce podle Sobotky prosadit, aby evropská měna začala v zemi platit 1. ledna 2010.

Článek

Podle Sobotky má ČR při plnění strategie největší problém s deficitem veřejných rozpočtů. Ministr financí ale zároveň uvedl, že vláda jej snižuje, zpomaluje rovněž tempo zadlužování, snižuje podíl veřejného dluhu na HDP a připravuje takové reformy, které podpoří strukturální změny nutné k přijetí eura.

Pracovní skupina, která by měla Česku do eurozóny pomoci, bude podle ministra technická, ale vznikne možná i politická odnož. "Bylo by dobré, aby při pozici národního koordinátora vznikla i politická platforma, která vznikla při přípravě penzijní reformy," uvedl Sobotka.

Předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý, jenž v pořadu se Sobotkou diskutoval, se k účasti jeho strany v případné politické skupině konkrétně nevyjádřil. "Musíme se ptát, jestli je to vážně míněno," poznamenal. Nynější koaliční vládu opět kritizoval za zadlužování země. "Euro bude moci být přijato dříve, ale jedině, pokud vy prohrajete volby," řekl Tlustý ministru Sobotkovi.

Erbenová: ČR v plnění kritérií pro euro zaostává

Členka bankovní rady České národní banky Michaela Erbenová v ČT zopakovala názor, jenž nedávno prezentoval další člen bankovní rady Pavel Řežábek, že v ČR zatím nejsou vytvořeny podmínky k plnění kritérií vstupu do eurozóny.

"Nechci se vymezovat ke konkrétnímu datu, ale chci jednoznačně říci, že se nám nedaří zatím naplnit předpoklady, které by zajistily hladké přijetí eura," uvedla.

Vedle schodků v rozpočtech považuje za problém také například fungování trhu práce a nedostatečnou pružnost mezd. "Z mého pohledu ono datum (rok 2010) ve společné strategii ČNB a vlády k přijetí eura bylo vždy orientační a spíše bylo odvislé od plnění výčtu předpokladů, které je třeba splnit," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám