Hlavní obsah

Brno je ve veletrzích před Prahou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle výzkum společnosti Factum Invenio vnímají Češi Brno a Prahu jako hlavní veletržní města republiky. Brno ale ve spojení se slovem veletrh vyvstane lidem na mysli mnohem častěji než hlavní město.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Factum Invenio provedlo ve třetím čtvrtletí letošního roku výzkum, ve kterém zjišťovalo vztah Čechů k veletržnímu byznysu. Předpoklad, že lidé budou jmenovat zejména dvě největší města České republiky, se potvrdil. Brno vnímá jako veletržní město 92,6 procenta obyvatel ČR, Prahu pak téměř 68 procent.

Ostatní města pak za dvěmi veletržními giganty naší republiky zaostávají. České Budějovice, Liberec či Ostrava nepřekonaly dvacetiprocentní hranici.

Jaká města v ČR byste označil/a za veletržní (v % odpovědí)
Brno92,6
Praha67,9
České Budějovice16,4
Liberec11,9
Ostrava11,5
Olomouc9,6
Plzeň6,1
Litoměřice4,9
Hradec Králové0,7
Karlovy Vary0,3
zdroj: Factum Invenio

Lidé si dokonce název veletržní velmoci v rámci ČR dokáží s veletrhy spojit. Sousloví "Brno - veletržní město" tak považuje za výstižné devět z deseti obyvatel republiky. U Prahy to je jen necelá polovina respondentů.

V Brně jsou na veletrh hrdí

Podle obyvatel Prahy a Brna přinášejí veletrhy jejich městům spíše výhody. Tři čtvrtiny lidí v ČR se pak podle průzkumu domnívají, že by Brnu uškodilo, pokud by se veletrhy přestěhovaly do jiného českého města.

Brno je také na svůj primát mezi veletržními městy náležitě pyšné. Téměř 90 procent jeho obyvatel to v průzkumu potvrdilo. V Praze je situace odlišná, její občané spíše vnímají veletrhy jako doplnění mozaiky aktivit, které hlavní město nabízí. O hrdosti se zmínilo 55,3 procenta.

O tom, jak vidí důležité jsou veletrhy pro Brno vypovídá to, že respondenti z celé ČR zařadili brněnský veletržní areál na první místo dominant moravské metropole. Jako hlavní symbol královské Prahy vidí Hradčany.

Typické symboly Brna
(známkování do 10, průměr známek)
Brněnský veletržní areál9,03
Špilberk8,62
Automotodrom - Masarykův okruh7,79
Šalina7,36
Masarykova univerzita7,18
Boby centurm6,22
Divadlo Husa na Provázku5,54
Typické symboly Prahy
Hradčany9,71
Národní divadlo9,67
Karlova Univerzita9,33
Petřín8,83
Metro8,79
Výstaviště Praha - Holešovice6,56
Pražský veletržní areál Letňany5,70
zdroj: Factum Invenio

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám