Hlavní obsah

Některé čerpací stanice už mají benzín pod 30 Kč za litr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dramatickém zdražování benzínu v minulém týdnu už lze u některých čerpacích stanic v České republice opět sehnat benzín za cenu pod 30 korun za litr. Prvními prodejci, kteří snížili ceny Naturalu 95 znovu pod magickou hranici 30 korun za litr, je síť čerpacích stanic Tank ONO.

Článek

Většina provozovatelů čerpacích stanic ale drží ceny mnohem výše, i když i ony jdou s cenami postupně dolů. "Natural 95 dnes máme za 32,90. Cena klesla od středy o korunu přibližně v jedenáct hodin dopoledne," sdělila obsluha čerpací stanice OMV v pražském Chodově.

Podle údajů společnosti Webfarm zlevnil Natural 95 od pondělí v průměru o 21 haléřů na 33,03 koruny za litr. S cenami šla během týdne dolů většina stanic, mnohdy ale jen o desítky haléřů. Pohonné hmoty přitom v předchozích 14 dnech zdražily o více než tři koruny na litr.

Dolů šel s cenou opět i Carrefour v Brně na Vídeňské, i když jen o 40 haléřů, když ve čtvrtek zde stál litr nejužívanějšího naturalu 30,50 Kč. U drtivé většiny pump byly ve čtvrtek stejné ceny jako ve středu a nejčastěji se pohybovaly mezi 33,50 a 33,90 Kč za litr Naturalu 95.

Ropa pod 65 dolarů

Cena ropy na světových trzích se v pátek začala snižovat pod hranici 65 dolarů za barel. Podle části analytiků je to proto, že nadhodnocené ceny už začínají brzdit poptávku a proto klesají. Americká WTI se nyní prodává za 64,49 USD za barel.

Spojené státy jsou největším spotřebitelem ropy na světě a z celkové spotřeby na ně připadá téměř čtvrtina. Převážnou část suroviny přitom dovážejí.

Trh s ropnými produkty si opět nejvíce všímá rafinačních kapacit ve světě, které jsou nadále omezené, převážně kvůli výpadku na pobřeží Mexického zálivu. Rafinerie sice dostávají nabídku na nákup další ropy od členů kartelu OPEC, většinou ji ale odmítají. Kartel totiž nabízí převážně těžkou sirnou ropu, na jejíž zpracování nejsou všechny rafinerie v USA vybaveny. Příkladem země, která má kapacity těžit více ropy, ale USA o ni nemají zájem,  je Saúdská Arábie.

Reklama

Související témata:

Související články

ÚOHS: Nejsou důkazy o benzínovém kartelu

Důkazy o kartelové dohodě mezi pěti největšími petrolejářskými společnostmi, ovládajícími český trh, antimonopolní úřad nemá. Prohlásil to v pátek nový...

Výběr článků

Načítám