Hlavní obsah

ODS navrhne snížení spotřební daně na pohonné hmoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BERLÍN

Opoziční ODS navrhne ještě v září ve sněmovně kvůli růstu cen snížení spotřebních daní na pohonné hmoty. V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl předseda poslaneckého klubu ODS a stínový ministr financí Vlastimil Tlustý. Daň by měla klesnout hned po vyhlášení příslušného zákona ve sbírce. Jeho oponent v diskusi, předseda ČSSD Stanislav Gross, však označil tento návrh za populismus.

Článek

"Ano, navrhneme úpravu spotřební daně tak, aby neprobíhalo to, co probíhá teď, to znamená, aby nerostl zisk státu právě z tohoto vývoje cen pohonných hmot," řekl Tlustý. Snížení daně by mělo představovat dvě koruny na jeden litr a stát by podle Tlustého přišel jen o tolik, o kolik nyní získává navíc.

Gross upozornil, že by tím ODS, pokud by byla ve vládě, porušila závazky vůči EU týkající se harmonizace daní. Tlustý reagoval tím, že by bylo možné dohodnout přechodné období.

Cena pohonných hmot je však tvořena pevnou sazbou spotřební daně, dále sazbou daně z přidané hodnoty, cenou ropy, náklady a ziskem rafinerií, distributorů a benzínových čerpadel. Spotřební daň je nyní stanovena pevnou částkou 11,85 Kč za litr benzínu a 9,95 Kč za litr nafty, DPH činí 19 procent.

Již 11. srpna informovala televize Nova, že dopravní firmy požádaly vládu o snížení spotřebních daní z pohonných hmot. Náklady firem se podle nich samotných zvýšily kvůli rostoucím cenám až o 37 procent. Řada firem se tak podle sdružení dopravců Česmad ocitla na pokraji krachu. Mluvčí ministerstva financí Marek Zeman však tehdy uvedl, že vláda o snížení daní neuvažuje.

Až 33 korun

Novému růstu cen benzínu a nafty čelí automobilisté v těchto dnech. Ceny pohonných hmot na některých čerpacích stanicích stouply proti pátku až o 3,40 koruny za litr a například v Praze a středních Čechách se benzin prodává již i za 33 korun. Cena nafty stoupla někde až na 30,90 Kč za litr. [celá zpráva

Příčinou je růst cen ropných produktů ve světě. Světová cena ropy se podílí na ceně benzínu 29 procenty, rafinérské společnosti třemi, marže čerpacích stanic činí pět procent a marže distributorů tři procenta.

Šéf IEA varoval před světovou krizí

Předseda Mezinárodní agentury pro energii (IEA) varoval v sobotu v německém tisku před celosvětovou energetickou krizí, kterou by mohly vyvolat následky hurikánu Katrina. Globální krize by mohla nastat v případě, že by Spojené státy musely prudce zvýšit nákupy benzinu v Evropě, řekl šéf IEA Claude Mandil sobotnímu vydání listu Die Welt. Oprávněnost tohoto varování o víkendu potvrdil prudký růst cen benzínu v Evropě i na českém trhu.

"Jestliže se krize dotkne ropných produktů, pak to bude celosvětová krize. Nikdo by si neměl myslet, že to bude omezeno jen na Spojené státy," řekl šéf agentury, která pro západní země monitoruje trh s ropou a koordinuje nakládání se státními ropnými rezervami.

"Kupují již (Američané) benzín v Evropě. Jestliže se ukáže, že (americké) rafinerie jsou poškozeny, tak se tyto nákupy ještě zvýší. Velmi rychle pak z toho vznikne světová krize," řekl Mandil.

Ceny pohonných hmot v Evropě v posledních dnech prudce vzrostly a o víkendu se začaly zvyšovat i v České republice.

Benzín žene nahoru prudký růst světových cen tohoto produktu kvůli výpadku řady velkých rafinerií na americkém Jihu, postiženém hurikánem. Američané nyní nakupují značná množství benzínu v Evropě.

Uvolnění strategických zásob

IEA se v pátek dohodla se svými členskými zeměmi, že uvolní pro trh část státních strategických zásob ropy a benzínu, aby se zmírnil nedostatek pohonných hmot v USA. Z rezerv budou členské země uvolňovat celkem dva milióny barelů ropy a ropných produktů denně po dobu 30 dní.

Hurikán odstavil i většinu americké těžby ropy v Mexickém zálivu, což zvýšilo počátkem minulého týdne ceny ropy na rekordní maximum nad 70 dolarů za barel. Mandil německému listu řekl, že drahá ropa může oslabit globální ekonomický růst a vyzval spotřebitele k šetření energií. Růst cen energií podle něho zasáhne nejvíce chudé země.

Reklama

Související články

Nájezd řidičů na pumpy vyšrouboval tržby

Sobota byla pro mnoho motoristů ve znamení plné nádrže. Prudké zdražení pohonných hmot způsobilo fronty aut u levnějších pump. A právě jejich majitelé si mnou...

Výběr článků

Načítám