Hlavní obsah

Stát podepsal smlouvu o prodeji Vítkovice Steel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní společnost Osinek, která vlastní ocelářskou firmu Vítkovice Steel, podepsala v pátek v poledne smlouvu s firmou Mastercroft o prodeji Vítkovic. Mastercroft patří do ruského gigantu Evraz Holding. Stát za třetí největší ocelářskou firmu získá 7,05 miliardy korun.

Článek

Vlastnictví Vítkovic ale bude Rusy stát mnohem více. Slíbili, že do rozvoje firmy investují dalších 2,5 miliardy korun a po nějakou dobu zachovají všech 1600 pracovních míst. Každé zrušené pracovní místo je bude podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana stát půl miliónu korun.

"Jde o první velkou privatizaci, kde je vítězem firma z Ruska," řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina. Nového majitele označil za seriózního partnera, který prokázal bonitu a schopnost zaplatit kupní cenu. Výhodou je podle něj také to, že podniká v oboru a není jen finančním investorem. "Jsme rádi, že privatizace dopadla tímto způsobem," doplnil.

Problémy na obou stranách

Kolem obou firem se vyskytuje velké množství spekulací. Hospodářské noviny v pátek napsaly, že prodej může zkomplikovat firma MP Consult, která žalobou zpochybňuje, že Vítkovice Steel patří Osinku. Firma před lety nakoupila dluhopisy Vítkovic, splaceno ale dostala pouze 30 procent pohledávky. Stát si přitom jako další věřitel převedl na sebe cennou část firmy.

Týdeník Czech Business Weekly ve čtvrtek zase napsal, že ruská společnost čelí podezření, že jeden ze svých závodů získala nelegálně. Na Evraz jsou kvůli tomu podány žaloby v USA a Lucembursku. Náměstek ministra průmyslu Martin Pecina, který je zastáncem prodeje Vítkovic Evrazu, řekl, že o tom nic neví a bude potřeba tyto informace prošetřit.

Někteří z dalších uchazečů o Vítkovice Steel nabízeli ještě krátce před rozhodnutím vlády až devět miliard korun. Komise se jimi ale nezabývala, protože firmy podle ní nesplňovaly dané podmínky. Firma Mittal Steel Ostrava následně napadla prodej firmy u Evropské komise. Vadí jí, že nebyla do privatizace puštěna. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám