Hlavní obsah

Senátoři navrhli zrušit povinné účtenky nad 50 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Původně nekonfliktní zákon o státní záruce za úvěr pro České dráhy míří zpátky do Sněmovny. Senátoři k němu připojili pozměňovací návrh, aby byla zrušena povinnost obchodníků vydávat účtenky nad 50 korun. Sněmovna by tak mohla rozhodnout už v srpnu, kdy je mimořádná schůze.

Článek

Povinnost obchodníků vydávat účtenky platí od začátku července. V praxi se ukázala jako nesmyslná. Málokterý obchodník se touto povinností řídí a v případě, že pokladna nevydá blok automaticky, účtenky vskutku ručně vypisuje.

Poslanci se o zrušení povinných účtů začaly zasazovat hned v den, kdy začaly platit. Levicoví zákonodárci se ale postavili za zákon a pravice neuspěla. Pak ale ČSSD otočila a začala se za zrušení sama zasazovat. Podle premiéra Jiřího Paroubka se zákon v praxi skutečně neosvědčil. [celá zpráva]

Mimořádná schůze Sněmovny začíná 16. srpna, jestli na ní ale poslanci zákon vrácený Senátem projednají, se zatím neví.

V Senátu se o návrhu strhla vášnivá debata. Ovšem ani ne tak o účtenkách samotných, jako o principu připojovat návrhy, které se zákonem, u nějž jsou připsány, vůbec nesouvisí. Mnozí poslanci s touto praxí nesouhlasí. Politici jimi často řeší své vlastní omyly. Připojit návrh k jinému zákonu je velmi rychlá cesta, jak pravidlo uvést v platnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám