Hlavní obsah

ČSA s nákupem letadel pomůže i ČSOB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Až 12 miliard korun na nákup letadel A319 a A320 půjčí Českým aeroliniím konsorcium bank ČSOB, BNP Paribas a Natexis. Ve středu to potvrdila dozorčí rada firmy. ČSA nákup 12 airbusů vyjednaly loni v říjnu.

Článek

V užším výběru byly i firmy Citibank, konsorcium Komerční banky se Société Générale a ING s makléřskou společností Calyon.

ČSA už dříve tvrdila, že by byla ráda, kdyby se částka úvěru blížila 100 procentům ceny. Sazby by se měla pohybovat kolem 10 procent. Úvěr by firma měla splácet 12 až 15 let. Kolik budou airbusy nakonec stát, se přesně neví. Záleží na ceně v době, kdy se budou vyrábět, u později obdržených bude hrát svou roli i inflace.

Firma získá tři letadla už v příštím roce, pět v roce 2007 a zbylá čtyři o rok později.

Ještě loni počítaly ČSA s tím, že letadla pořídí formou tzv. operativního pronájmu. To znamená, že letadla koupí firma, která je pak bude aerolinkám pronajímat. Pak ale rozhodnutí změnily a do soutěže pustily jen firmy, které chtějí nákup financovat přímo pro ně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám