Hlavní obsah

Financovat nákup airbusů pro ČSA chce deset společností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Deset firem a konsorcií nabídlo Českým aeroliniím (ČSA), že bude financovat nákup 12 airbusů, která firma loni koupila za deset až 12,5 miliardy korun. Obchod chce financovat například CitiGroup, ČSOB nebo Komerční banka.

Článek

ČSA původně chtěly letouny pořídit formou operativního leasingu. To by znamenalo, že letadla by koupila firma, která se pronájmem letadel zabývá, a ČSA by jí za pronájem platily.

Firma se ale rozhodla, že chce letadla získat do vlastnictví, proto se do soutěže mohly přihlásit jen společnosti, které budou nákup letadel financovat.

Dopravce požaduje financování části transakce co nejvíce se blížící 100 procentům očekávané ceny. Projekt počítá s tím, že ČSA získají financování s maximální sazbou deseti procent, a to na 12 až 15 let.

Vítěz soutěže bude znám po prázdninách. První letadla má ČSA získat v roce 2006, poslední v roce 2008. Právě ze dvou let, do nichž je dodávka rozložena, plyne nejasná cena letadel, zavisí na inflaci a stoupající ceně letounů během té doby.

Dopravce získá šest letadel Airbus 320 pro 162 cestujících a šest strojů A319 pro 135 cestujících. Oba typy budou určeny pro pravidelné lety a budou mít business i ekonomickou třídu.

Reklama

Související články

ČSA nakoupí 12 letadel od Airbusu

Dozorčí rada Českých aerolinií (ČSA) ve čtvrtek podle očekávání rozhodla, že 12 střednětraťových letadel koupí od firmy Airbus. "Cenu zveřejníme v pátek,"...

Výběr článků

Načítám