Hlavní obsah

Aerolinky British Airways obnoví po jedenácti letech spojení do Pákistánu

Britská letecká společnost British Airways obnoví příští týden lety do Pákistánu. Aerolinky to oznámily ve čtvrtek. Stanou se tak vůbec první západní leteckou společností, která opět začne létat do této země. British Airways zastavily lety do Pákistánu po bombovém útoku na hotel Marriot v pákistánském hlavním městě Islámábád v roce 2008.

Foto: Toby Melville, Reuters

Logo British Airways na ocasních ploutvích letadel.

Článek

V zemi s 208 miliony obyvatel se podle British Airways od přerušení letů zlepšila bezpečnostní situace a útoky radikálů prudce klesly. To obnovilo zájem o Pákistán ze strany investorů i turistů.

První let do Islámábádu aerolinky plánují na neděli 2. června z londýnského letiště Heathrow. Poté by měly z tohoto místa létat pravidelně třikrát týdně letadlem Boeing 787 Dreamliner.

Přímé lety mezi Pákistánem a Británií nyní provozuje pouze ztrátová národní letecká společnost Pakistan International Airlines (PIA). Stárnoucí flotila letadel společnosti je však často zdrojem stížností cestujících.

Silnou pozici v Pákistánu mají aerolinky z Blízkého východu – Qatar Airways, Etihad Airways a Emirates. Pravidelně létají do země také turecké Turkish Airlines.

Bombový útok na hotel Marriot v Islámábádu si v roce 2008 vyžádal 53 obětí. Byl mezi nimi i český velvyslanec Ivo Ždárek. Dalších 266 osob bylo při útoku sebevražedného atentátníka s nákladním autem zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám