Hlavní obsah

VIDEO: Hotel, v němž zemřel český velvyslanec, byl vždy plný - hostů i obav

Právo, ČTK, vpl
Aktualizováno

Víkendový atentát na hotel Marriott v pákistánském hlavním městě si vyžádal 53 obětí. Je mezi nimi i český velvyslanec Ivo Žďárek. Dalších 266 osob bylo při útoku sebevražedného atentátníka s nákladním autem zraněno. Hotelu nepomohla ani ochranka a bezpečnostní opatření.

Foto: Faisal Mahmood , Reuters

Zničený hotel Marriott v Islámábádu

Článek

S výjimkou diplomatické čtvrti, oddělené od zbytku města ostnatým drátem a zdmi, nebyla žádná jiná budova v Islámábádu střežena tak pečlivě. Před vchodem bylo hlídkové stanoviště více než deseti vojáků a policistů se psy. Prohlíželi každé auto, včetně motoru i kufru. Pak musel host pěšky k další závoře a dalších dvacet metrů ke vchodu do hotelu, kde ho čekal detektor kovů.

Nebylo žádným tajemstvím, že teroristé se na ostrůvek západního luxusu zaměřují. „Vždycky plný – hostů, ale i obav,“ vybavuje si japonský obchodník Junikó Nazawara, který v Marriottu nacházel útočiště nejméně pětkrát do roka.

Surrealistická atmosféra strachu

Běžný pokoj v hotelu vyšel na 300 dolarů, nezřídka 350 dolarů. Dokonce i místnosti s okny do ulice byly drahé, ačkoli o ně nikdo zvlášť nestál. Nebezpečí ze třídy Aga Chána mohlo přijít kdykoli. Přesto se pětihvězdičkový Marriott hemžil státními hosty, posádkami zahraničních aerolinií, pákistánskými hráči kriketu, zahraničními podnikateli a novináři.

:.Hořící hotel Marriott v Islámábádufoto: Reuters/Milan Khusheed

Podle zpravodaje německého listu Süddeutsche Zeitung hotelový personál nešetřil úsměvy, v prostorách hotelu zněla uklidňující hudba. V zadní části, na venkovním prostranství, vybírali zaměstnanci pečlivě listí z bazénu, který skoro nikdo nepoužíval. Internet fungoval, a to stále. Proud vypadával jen občas, a to jen krátce – v Pákistánu něco výjimečného. Ti, kdo v Marriottu bydleli opakovaně, potvrzovali, že tu v posledních letech vládla poněkud surrealistická atmosféra, směs okázalé normálnosti a potlačovaného strachu.

Marriott je symbol, proto se stává terčem útoků

Jako symbol západního kapitalismu po celém světě se staly hotely Marriott a International terčem teroristů několikrát už v minulosti, napsal list The Washington Post. Pumový útočník zabil více než deset lidí v roce 2003 pří útoku na Marriott v indonéské Jakartě.

:.Dohořívající hotel Marriottfoto: Reuters/Mian Khursheed

Hotel Marriott se zřítil v roce 2001 po útocích na Světové obchodní středisko v New Yorku a v lednu 2007 odpálil sebevražedný útočník nálož před Marriottem v Islámábádu a zabil zaměstnance ochranky, který mu zabránil vejít do hotelu.

Ale když se v sobotu teroristé k Marriottu v Islámábádu vrátili a odpálili bombu v nákladním automobilu, zasadili tím firmě sídlící v Bethesdě v americkém státě Maryland nejhorší ránu v její jednaosmdesátileté historii co do ztrát na životech i majetku.

Výkonný ředitel firmy Bill Marriott napsal na firemním blogu, že se o tragédii v Islámábádu dozvěděl jen několik minut po výbuchu. „Tato nesmyslná tragédie a obrovská ztráta na životech mě hluboce rozesmutnila,“ napsal. „Mé srdce je s oběťmi a jejich příbuznými.“

:.Obrovský kráter před hotelemfoto: Reuters/Faisal Mahmood

Útok, který zničil hotel s 290 pokoji, je oživlou noční můrou pro 76letého Marriotta, který společnost rozvinul do jednoho z největších hotelových řetězců na světě. Marriottova syna Johna se jednou novináři zeptali, co otci nedá v noci spát. Jeho odpověď byla stručná: „Terorismus.“

Společnost Marriott International byla založena v roce 1927 a v současnosti má 3150 ubytovacích zařízení ve Spojených státech a 67 v dalších zemích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám