„Maso již bylo prodáno konečným spotřebitelům, je po datu spotřeby a s největší pravděpodobností tak již bylo zkonzumováno. Pokud přesto někdo zakoupené maso zamrazil a má doma v mrazničce, neměl by jej konzumovat a může jej vrátit v místě, kde maso zakoupil,“ uvedl mluvčí.

V lounském skladu našli další čtyři tuny polského masa se salmonelou

Šlo o 300kilovou šarži chlazených kuřat s datem spotřeby 17. března od polského výrobce Ubojnia Drobiu Piórkowscy Jerzy Piórkowski.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy.

Česko se chystá zrušit mimořádné kontroly polského hovězího

„Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut,” dodal Vorlíček.

Lidé si ale mají podle veterinářů dávat pozor na riziko tzv. křížové kontaminace potraviny například z nádobí či prkénka, které se dostane se syrovým masem do kontaktu.

Veterináři našli salmonelu v dalším polském mase, tentokrát kuřecím

O drůbežím z Polska se salmonelou informovali veterináři i v minulém týdnu, kdy dostali z Polska informaci, že se do ČR dostaly téměř čtyři tuny mražených kuřecích stehen ze stejných šarží, kde zjistili již dříve salmonely. Předtím našli salmonelu i u zásilky sedmi set kilo polského hovězího.