Hlavní obsah

Ústavní soud rozhodl. Velké obchody zůstanou o svátcích zavřené

Právo, Novinky, Petr Kozelka
Aktualizováno

Žádné porušení ústavnosti neshledalo plénum Ústavního soudu (ÚS) v zákonu zakazujícím prodej během některých státních svátků. S návrhem na zrušení normy se na soudce obrátila skupina 18 senátorů, ÚS ale jejich návrh zamítl.

Soudce ÚS David Uhlíř k verdiktu k zavírání velkých obchodů o svátcíchVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Senátoři tvrdili, že zákon je v přímém rozporu se základními lidskými právy - konkrétně jde o rovnost lidí v právech, právo na soukromí a princip autonomie vůle. Zároveň prý zákon porušuje některá hospodářská a sociální práva, konkrétně právo na svobodné podnikání a na získávání prostředků pro své životní potřeby prací. Plénum se soudcem zpravodajem Davidem Uhlířem ale na zákonu nenašlo nic špatného.

„Je legitimním cílem zákona umožnit zaměstnancům v pracovním poměru připomenout si svátky, které jsou součástí české kulturní a duchovní tradice. Je legitimní připomenout i ostatním, že je vhodné v některé dny vyhnout se nákupnímu shonu a věnovat se jiným činnostem,“ připomenul Uhlíř.

Svátky, kdy musí mít velké obchody zavřeno
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince – Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

ÚS připomenul, že v našem civilizačním okruhu platí po tisíciletí zásada, že je nezbytné, aby lidé stále nepracovali, i formou náboženských příkazů byl určen aspoň jeden den odpočinku. Podle soudců sice mohli zákonodárci k dosažení takového cíle použít i jiné a možná vhodnější metody, ale dané omezení prodeje nebylo protiústavní.

„Rozhodnutí o tom, které státní svátky a dny pracovního klidu a kolik těchto dní je na místě podpořit zákazem určitých pracovních činností, je věcí legislativního uvážení,“ dodali soudci.

Pokuta až pět milionů

Zákon se týká prodejen s plochou nad 200 metrů čtverečních a výslovně zakazuje prodej 1. ledna, na Velikonoční pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smí velké obchody prodávat jen do 12 hodin. Bez ohledu na velikost musí zavřít všechny bazary a sběrny.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

O vybraných svátcích se v ČR v některých obchodech nakupovat nesmí. Ilustrační foto

Omezení provozní doby se naopak nevztahuje na malé prodejny, čerpací stanice, lékárny, prodejny na nádražích, letištích a ve zdravotnických zařízeních. Zákon se také neuplatní v dobách války, stavu nebezpečí, nouze nebo ohrožení státu.

Porušení zákazu ve vymezené dny může Česká obchodní inspekce pokutovat jako správní delikt až pěti miliony korun.

Zákon již dříve kritizovala také Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR). „Tato regulace nemá smysl. Obtěžuje lidi, kteří netuší, kdy a kde bude zavřeno, a komplikuje jim život. Není s ní spokojena ani většina pracovníků v obchodech, kteří chtějí mít možnost volby, kdy pracovat a kdy si vzít volno,” řekl Novinkám prezident SOCR Tomáš Prouza.

Poslanci minulý pátek zrušili zákaz prodeje o vybraných svátcích pro velkoobchody. Novelu zákona o prodejní době podpořilo 112 poslanců z ANO, ODS a SPD. Pozměňující návrh na rozšíření zákazu prodeje v obchodech nad 200 metrů čtverečních na všechny svátky neprošel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám