Hlavní obsah

Bourárna v Praze fungovala ještě před schválením, hrozí jí pokuta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní veterinární správa (SVS) odhalila v pražských Štěrboholích bourárnu masa, která neměla povolení k provozu. Ve skladu bylo přes 2,5 tuny hovězího masa a provozovateli hrozí pokuta, informoval v úterý mluvčí SVS Petr Majer.

Foto: SVS

Snímky z neschválené bourárny

Článek

Přestože sice o schválení zažádal, dosud jej ale nedostal. „Kontrola byla provedena na základě indicií, že navzdory chybějícímu schválení provozovatel zahájil činnost,” uvedl Majer.

Jak ukázala kontrola provedená veterinárními inspektory za asistence policistů a celníků minulý pátek, provoz stále nesplňuje některé požadavky pro zacházení s živočišnými produkty.

„Není zcela dostavěn, nemá zajištěno nakládání s živočišnými odpady, není chráněn proti průniku hlodavců,” upřesnil mluvčí.

Hygienickým požadavkům při kontrole podle něj neodpovídaly ani pracovní oděvy zaměstnanců, byly zjištěny i další závady v provozní hygieně. Z těchto důvodů nelze zaručit zdravotní nezávadnost potravin.

V prostoru se v době kontroly nacházelo více než 2,5 tuny hovězího masa ve čtvrtích a částečně bouraného masa uloženého v plastových přepravkách.

Foto: SVS

Snímky z neschválené bourárny

Původ masa provozovatel doložil. Dodavatelem větší části masa byla slovenská firma, menší část dodala česká jatka.

„Část masa vykazovala smyslové změny u další části byla zjištěna nehygienická manipulace v neschválené  bourárně. Z těchto důvodů bylo zhruba 150 kg masa neškodně odstraněno na náklady provozovatele,” uzavřel mluvčí.

Provozovateli hrozí za činnost bez schválení a porušení požadavků na bezpečnost potravin sankce až do výše 50 milionů korun. Obvykle ale padají pokuty řádově nižší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám