Hlavní obsah

V lounském skladu našli další čtyři tuny polského masa se salmonelou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veterináři objevili v lounském skladu další zásilku polského drůbežího masa, v niž se nacházela bakterie salmonely. Šlo o čtyři tuny mrazeného masa od společnosti Inter-Natural 2000. Ke spotřebitelům se maso nedostalo, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Foto: Státní veterinární správa ČR

Veterináři našli v kuřecím mase ve skladu v Lounech salmonelu. Na snímku etiketa na jednom z balíků zásilky.

Článek

U tohoto dodavatele našli veterináři maso nakažené salmonelou už minulý týden, taktéž ve skladech v Lounech. „Většina z této části zásilky, která měla celkem zhruba 4,5 tuny, byla již prodána a tepelně zpracována do pokrmů napříč Českou republikou," uvedl Vorlíček. Veterinářům se podařilo zachytit asi tunu masa.

V osmi šaržích masa vyrobených loni v prosinci a letos v únoru se podle Vorlíčka nacházely tři různé sérotypy salmonely. Podle SVS je to důkaz, že maso není zpracováváno za dostatečných hygienických podmínek.

Majitel firmy Petr Novotný zdůraznil, že nešlo o novou zásilku masa, ale vzorky ze zbývajících šarží z původní zásilky, ve které veterináři našli salmonelu už minulý týden. Maso podle něj bude po dohodě s veterináři zlikvidováno.

"Český dodavatel, s kterým spolupracujeme a který zásilku dodal, už sám vydal prohlášení, že maso z Polska dále odebírat nebude," řekl ČTK Novotný.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

O kontrolách polského masa jednal ve středu ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) s eurokomisařem Vytenisem Andriukaitisem. Ten minulý týden vyzval Česko, aby ukončilo mimořádné kontroly polského hovězího zahájené kvůli nálezu salmonely v jedné zásilce masa. České ministerstvo zemědělství požadavek odmítlo a naopak vyzvalo Evropskou komisi, aby si také na Polsko došlápla.

Toman se s Andriukaitisem dohodl, že situaci vyhodnotí 18. března na Radě EU. Dříve ČR kontroly nezruší.

Reklama

Výběr článků

Načítám