Hlavní obsah

Google chtěl řešit diskriminaci pohlaví. Šokovaně zjistil, že hůře platí muže

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká technologická společnost v rámci boje proti nerovnosti mezi ženami a muži zpracovala výzkum, v němž chtěla zjistit, zda ženy neplatí hůře než muže. Výsledek byl šokující. Ukázalo se, že za podobnou práci jsou muži honorováni hůře než jejich kolegyně. Informoval o tom deník New York Times.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Google je v poslední době pod velkým tlakem, aby se údajnou diskriminací zabýval.

Článek

Google následně vyplatil celkem 9,7 milionu dolarů (220 milionů korun) v rámci kompenzací 10 677 podhodnocených zaměstnanců za rok 2018. Většina z nich byli muži.

Google je v poslední době pod velkým tlakem, aby se údajnou diskriminací zabýval. Americké ministerstvo práce dokonce zahájilo vyšetřování, jestli společnost systematicky podhodnocuje ženy.

Společnost také čelí žalobám bývalých zaměstnankyň, které měly pocit, že dostávaly méně peněz než jejich kvalifikovaní mužští kolegové.

Na druhé straně Google v roce 2017 propustil inženýra Jamese Damorea, který sepsal kritiku pozitivní diskriminace, již podle něj společnost praktikuje. Dále tvrdil, že zaujatost v oblasti diskriminace a nerovnosti vede k umlčování zaměstnanců s jinými názory.

Společnost zaměstnává necelých sto tisíc zaměstnanců. Ženy tvoří zhruba třetinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám