Hlavní obsah

USA hrozí recese kvůli předlužení firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie amerického potravinářského gigantu Kraft Heinz se v pondělí propadly o další 1,8 procenta na 34 dolary poté, co v pátek ztratily 27 procent. Ukázalo se, že příjmy koncernu budou menší, než se čekalo, a že zadlužení firmy naopak dále vzrostlo. Stanice CNN upozornila, že předlužené jsou i další americké firmy, což může vést i k další krizi.

Foto: Toby Talbot, ČTK/AP

Kečupy Heinz.

Článek

CNN zmínila, že Kraft Heinz musí splácet dlouhodobý úvěr ve výši 30,9 miliardy dolarů (přes 697 miliard korun), zatímco loni to bylo jen 28,3 miliardy. Zisk firmy přitom letos klesne, což sníží poměr zisku vůči zadlužení.

Televize současně upozornila, že předlužený není jen Kraft Heinz. S podobnými problémy se potýká i General Electric, který už loni oznámil, že sníží čtvrtletní dividendu na 12 centů na akcii, což má představovat úsporu 3,9 miliardy dolarů.

Prosincová zpráva Kanceláře ministerstva financí pro finanční výzkum, která byla zřízena po finanční krizi z roku 2008, upozornila, že úvěrové zadlužení firem vůči HDP je nejvyšší od roku 1947, od kdy se sleduje.

„Riziko úvěrů amerických nefinančních společností stoupá,“ konstatuje zpráva.

Banka Merrill Lynch v průzkumu upozornila, že poprvé od krize z třicátých letech 20. století musejí firmy upřednostňovat splátky úvěrů před investováním.

Foto: Nam Y. Huh, ČTK/AP

Logo společnosti Kraft

Nefinanční firmy hodnocené ratingovou agenturu Moody’s měly loni v červnu na dluhové závazky ve výši 5,7 bilionů dolarů (téměř 129 bilionů korun).

Kraft Heinz se propadá

Už v listopadu akcie firmy Kraft Heinz ztratily osm procent, když se ukázalo, že příjmy neodpovídají očekávaní. Kraft Heinz vyšetřuje Komise pro cenné papíry a burzy.

Oznámení této skutečnosti ve čtvrtek vedlo k dalšímu propadu akcií. Společnost se navíc rozhodla osekat dividendu o 36 procent a míní prodat i některé značky, například na kávu zaměřený Maxwell House.

Její příjmy letos budou činit jen 6,4 miliardy dolarů, ačkoliv má splatit dlouhodobý úvěr 30,9 miliardy dolarů. Ratingová agentura S firmě snížila na dva roky ratingové hodnocení firmy na BBB, což je dva stupně nad hranicí nebezpečné spekulativní investice.

Reklama

Výběr článků

Načítám