Hlavní obsah

Za rok v Česku přibylo 13 tisíc podnikatelů. Podle ekonoma ale vymírají

Novinky, ČTK, bož

Za rok 2018 v Česku přibylo 13 tisíc fyzických osob podnikatelů, což je nejvyšší přírůstek za posledních šest let. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF. Polovinu nových podnikatelů tvořili mladí lidé do 30 let. Počet starších podnikatelů se ale postupně snižuje. Podle ekonoma Lukáše Kovandy lze dokonce říct, že podnikatelé v Česku vymírají.

Foto: Profimedia.cz

Za rok 2018 v Česku přibylo 13 tisíc fyzických osob podnikatelů.

Článek

V roce 2018 začalo v Česku podnikat téměř 59 tisíc lidí, zatímco necelých 46 tisíc lidí své podnikání naopak ukončilo. Výrazně se změnila struktura začínajících podnikatelů, mezi kterými postupně přebírají dominantní roli mladí lidé do 30 let.

„Zatímco v roce 2011 tvořili pouze pětinu nových podnikatelů, v roce 2015 to byly již téměř dvě pětiny a v uplynulém roce už tvořili lidé do 30 let polovinu všech nových podnikatelů,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

„Disponují jistým životním elánem a dynamikou a ochotněji riskují, jelikož ještě nemají tolik životních závazků,“ řekl k tomu ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Varovný je úbytek nových podnikatelů ve všech dalších věkových skupinách
Lukáš Kovanda, Czech Fund

„Na druhou stranu jim chybí zkušenost a rozhled. Proto nárůst jejich podílu mezi novými podnikatel z 22 procent v roce 2011 na 50 procent v roce loňském nelze hodnotit jen v superlativech,“ dodal.

„Varovný je úbytek nových podnikatelů ve všech dalších věkových skupinách,“ myslí si Kovanda, podle nějž lze hovořit o vymírání podnikatelů.

„Zvláště markantní je v absolutním vyjádření tento úbytek ve věkové skupině od 31 do 50 let. V roce 2011 se z tohoto věkového pásma rekrutovalo přes 50 tisíc nových podnikatelů, loni už jenom mírně přes 24 tisíc,“ uvedl.

„Skutečnost, že mladí mají o podnikání větší zájem, by neměla zastřít fakt, že celkově se zájem podnikat snižuje,“ zdůraznil Kovanda. Mezi lety 2010 až 2017 se podíl podnikatelů na pracovní síle v Česku snížil z 18 na 17 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám