Hlavní obsah

Ekonomika zpomalí, obávají se firmy

Právo, Jakub Svoboda

Téměř tři čtvrtiny českých podnikatelů očekávají, že tuzemská ekonomika letos zpomalí. Růst hrubého domácího produktu bude podle nich brzdit především horší ekonomický vývoj v Německu, přetrvávající nedostatek pracovních sil a s tím související růst mezd i výrobních cen. Vyplývá to z průzkumu, který na konci minulého roku pro Právo provedla ČSOB.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak české firmy očekávají zpomalení ekonomiky

Článek

„Zpomaluje se Evropa i svět. Také nejsou lidi a ti, kteří jsou, se také zpomalují. Produktivita klesá a lidé jsou si vědomi, že není za ně náhrada. Tudíž za méně práce chtějí více,“ uvedl pro Právo například majitel projekční a stavební firmy DK1 Daniel Kozel.

Za další bariéry vyššího hospodářského růstu považuje i složitou legislativu, nedokonalý stavební zákon či nesmyslné systémy dotací.

Je veliký nedostatek kvalitních pracovníků, což komplikuje uspokojení poptávek
Petr Gasparik, Serafin-byliny

Někteří podnikatelé považují za problém i loňské zpřísnění podmínek pro získání hypoték.

„Lidé nedosáhnou na bydlení jako doposud a navíc nemovitosti jsou neúměrně drahé. Do toho je veliký nedostatek kvalitních pracovníků, který snižuje možnost reakce firem na trhu a uspokojení poptávek. Myslím si proto, že ke zpomalení dojde,“ uvedl jednatel společnosti Serafin-byliny Petr Gasparik.

Foto: David Ryneš, Novinky

Největší hrozby podle podnikatelů

O tom, že ekonomika letos zpomalí, není přesvědčeno necelých 23 procent podnikatelů. „Podle mého názoru k tomu nedojde. Muselo by se stát něco významného na globálním trhu,“ domnívá se Michal Výprachtický, obchodní ředitel strojírenské firmy Výprachtický.

Podíl podnikatelů očekávajících v roce 2019 zpomalení české ekonomiky je zhruba třikrát vyšší než těch, kteří se zpomalení neobávají. „Trochu překvapivě tak může vyznít v tomto světle zjištění, že firem připravených nebo alespoň připravujících se na ‚citelné zhoršení počasí‘ je méně než třetina,“ poznamenal hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka.

Klíčové je Německo

Někteří analytici ale varují před tím, že během letoška nemusí dojít jen ke zpomalení hospodářského růstu, ale že by globální ekonomika mohla při určité nepříznivé konstelaci sklouznout do recese či krize.

Více než polovina českých podnikatelů v průzkumu pro Právo uvedla, že případná krize jejich podnikání ovlivní. „V našem oboru by se to projevilo nižší poptávkou po obráběcích strojích a nástrojích. Na případnou krizi se připravujeme vytvářením finančních rezerv,“ sdělil Právu jednatel společnosti ALBA Precision Rudolf Spěšný.

Jak dále upozornil, relativně vysokou míru odpovědnosti za očekávané zpomalení růstu připisují firmy domácím faktorům: nedostatku pracovní síly (57 procent dotázaných) a rychlému mzdovému růstu (56 procent). „Vnějších negativních faktorů uvádějí podnikatelé více než tuzemských, zpravidla jim však připisují menší váhu. Jedinou výjimkou je zpomalení v Německu, které mezi všemi předpokládanými zápornými vlivy – podle našeho názoru právem – dominuje,“ shrnul hlavní poznatky z průzkumu Kupka.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Továrna Volkswagenu ve Wolfsburgu

Mírné zpomalení růstu české ekonomiky očekávají v letošním roce i zaměstnavatelské svazy. Podle průzkumu ministerstva financí by růst HDP měl letos zpomalit na 2,9 procenta ze tří procent odhadovaných za loňský rok.

Ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová vidí jako jeden z hlavních problémů to, že tuzemský trh práce už vyčerpal volné kapacity. „Navíc nás dříve nebo později musí dohnat slábnutí zahraniční poptávky. Zpomaluje totiž růst německé ekonomiky, kam dlouhodobě míří kolem třetiny českého vývozu,“ podotkla. Větší hrozby pro českou ekonomiku představují události ve světě.

„S mnohými z loňských rizik se budeme potýkat i letos. Brzy může být jasno, zda uvidíme tvrdý brexit, či se Británie a EU nakonec nějak dohodnou. I letošek bude ve znamení pokračujících obchodních válek, možná ale prezidenti USA a Číny po loňském kopání příkopů přistoupí na oboustranně výhodnější řešení. To je totiž v zájmu obou zemí,“ konstatoval analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Podle něj nelze očekávat, že si letos globální ekonomika polepší. „Do finanční či ekonomické krize máme ještě hodně daleko. Že ale ve světě i u nás uvidíme zpomalení hospodářského růstu, to je zřejmé,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám