Hlavní obsah

Příspěvek na důchod nebo občerstvení v práci. Většina zaměstnavatelů zavádí nové benefity

Novinky, bož

Firmy letos nově zaváděly benefity jako stravenky, příspěvky na penzijní pojištění, pátý týden dovolené nebo mimořádné finanční odměny. Navíc by se benefity měly rozšiřovat i v příštím roce, ruku v ruce s výrazným zvyšováním mezd zaměstnavatelé. Vyplynulo to z bleskového šetření Hospodářské komory mezi většími podniky.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jaké nové benefity firmy zvažují

Článek

V době téměř neexistující nezaměstnanosti se firmy prostřednictvím benefitů snaží udržet či přilákat zaměstnance. Celkem 80 procent oslovených zaměstnavatelů letos nově zavedlo nebo rozšířilo stávající benefity.

„V rozšiřování výhod pro své pracovníky budou navíc pokračovat i v roce 2019, pouhá čtvrtina dotázaných o tom dnes neuvažuje,“ uvedla komora v tiskové zprávě.

Zaměstnavatelé se nejčastěji chystají stávající nabídku benefitů rozšířit o stravenky, závodní jídelnu či občerstvení na pracovišti. Dále uvažují o příspěvcích na důchod, týdni dovolené navíc nebo možnosti kratšího pracovního úvazku v návaznosti na péči o dítě či studium.

„Třetí skupinu plánovaných benefitů pro příští rok tvoří finanční příspěvky a cílené zdravotní programy, konkrétně jde o rehabilitační, rekondiční a preventivní zdravotní programy,“ dodala komora.

Pátý týden dovolené by měl být podle komory benefit

Hospodářská komora se zároveň ostře ohradila proti snaze komunistů a sociálních demokratů zavést pátý týden dovolené jako povinnost, ačkoliv jej v současné době většina zaměstnanců poskytuje jako benefit.

„Povinný pátý týden dovolené by totiž nejvíce dolehl na menší podniky, které si to ani v době hospodářského růstu často nemohou dovolit,“ argumentuje komora.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám