Hlavní obsah

Přistěhovalci ztrácejí zájem o práci v Británii

Novinky, tov

S blížícím se termínem brexitu klesá zájem přistěhovalců o práci ve Velké Británii. Počty zahraničních zaměstnanců se v posledních měsících snižují a firmy mají problém obsadit volné pozice, uvedl server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Sklizeň ve Velké Británii

Článek

Do Velké Británie míří za prací stále méně lidí ze zemí EU i ze států mimo Unii. Zaměstnavatelé mají problém obsadit volná místa, což je nutí zvyšovat mzdy, vyplývá z aktuálního průzkumu britské personální agentury CIPD mezi tisíci zaměstnavateli.

Podle oficiálních statistik se počet zahraničních zaměstnanců ve Velké Británii snížil v období mezi letošním dubnem a červnem meziročně o 58 tisíc. Mezi lety 2016 a 2017 přitom nárůst zahraničních pracovníků činil 263 tisíc.

„Čísla ukazují změnu trendu, Velká Británie se stala méně atraktivním místem pro práci i život přistěhovalců, a to v době nízké nezaměstnanosti,“ upozornil Gerwyn Davies z CIPD.

Zaměstnavatelé mají problém

Pro britské firmy to znamená problémy s obsazováním volných míst, hrozí přetěžování stávajících zaměstnanců a ztráta zakázek.

Situaci navíc zřejmě ještě zhorší až Británie v roce 2021 podle plánu ještě víc omezí zaměstnávání občanů EU, především u méně kvalifikovaných profesí, konstatuje BBC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám