Hlavní obsah

Vyšetřovatelé odložili oznámení na Agrofert kvůli dluhopisům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřovatelé odložili trestní oznámení na holding Agrofert kvůli nezdaněným korunovým dluhopisům. V pondělí to uvedl server iRozhlas. Nynější premiér Andrej Babiš (ANO) nakoupil tyto obligace své tehdejší firmy za 1,5 miliardy korun. Výnos činí ročně asi 90 miliónů korun a neplatí se z něj daň. Firma rozhodnutí vyšetřovatelů vítá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově.

Článek

„Ve věci nebyly zjištěny skutečnosti nasvědčující tomu, že by popsaným jednáním došlo k spáchání trestného činu. Rozhodnutím policejního orgánu ze dne 23. srpna 2018 byla věc odložena, neboť nejde o podezření z trestného činu a není na místě věc vyřídit jinak,“ uvedl pro server mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Agrofert rozhodnutí vítá. „Od začátku bylo vše podle zákona a orgány nemohly dojít k jinému závěru,” uvedl mluvčí firmy Karel Hanzelka. Babiš vložil kvůli zákonu o střetu zájmů loni v únoru své akcie Agrofertu do svěřenských fondů.

Kvůli dluhopisům provedeno 488 kontrol

Finanční úřady kvůli korunovým dluhopisům provedly zatím 488 daňových kontrol, z toho jich 157 dokončily. Dalších 279 subjektů je nyní kontrolováno. Podáno bylo po prověrkách celkem 91 dodatečných daňových přiznání a 28 trestních oznámení. Finanční správa vyčíslila škodu na 494 miliónů korun.

Aféru odstartovalo trestní oznámení podané loni v lednu. Zabývalo se jím Okresní státní zastupitelství pro Prahu 4.

Možnost vydávání takzvaných nedaněných korunových dluhopisů byla zavedena už v první polovině 90. let. Někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ji využil u státních dluhopisů pro obyvatele. Později začaly stejně emitovat obligace i firmy. Úroky z těchto dluhopisů jsou osvobozeny od daně. Možnost vydávat obligace v nominální hodnotě jedné koruny skončila změnou zákona s rokem 2013.

Koncern Agrofert je zaparkován ve svěřenských fondech premiéra Babiše kvůli zákonu o střetu zájmů. Babiš ve svých svěřenských fondech figuruje jako takzvaná obmyšlená osoba, respektive beneficient. I když tedy firmy formálně nejsou jeho majetkem, zisk mu podle právníků může plynout i nadále.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám