Hlavní obsah

Amazon zrušil léta budovaný software na nábor zaměstnanců. Neměl rád ženy

Novinky, bož

Americký internetový obchod Amazon zrušil software, který používal na nábor nových zaměstnanců. Ukázalo se, že program, který disponuje schopností se průběžně učit, nemá v oblibě ženy. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na pět zdrojů obeznámených s vývojem programu.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Nábor Amazonu v americkém státě Massachusetts

Článek

Tým Amazonu se od roku 2014 průběžně snažil vytvořit program, který by postupem času sám posuzoval životopisy uchazečů o zaměstnání.

„Po tomto svatém grálu toužil každý,“ řekl agentuře Reuters jeden ze zdrojů obeznámený se snahou Amazonu. „Chtěli, aby to byl systém, kterému dáte sto životopisů a on vám vyplivne pět nejlepších,“ dodal.

Ženský šachový klub? Bod dolů

V průběhu roku 2015 však společnost zjistila, že na pozice programátorů a dalších technických pracovníků program posuzoval i pohlaví uchazeče. Software totiž hledal vzorce v životopisech, které v horizontu deseti let dostal k posouzení.

Většinu životopisů posílali muži, kteří v této oblasti dominují. Systém proto dospěl k závěru, že muži jsou vhodnějšími kandidáty a penalizoval životopisy, které obsahovaly slova jako „žena“ nebo „ženský“, například když uchazečka uvedla, že byla členkou ženského šachového klubu.

Firma program stáhla a tým zrušila

Amazon se pokoušel tento deficit napravit, ale stále se nedařilo zajistit, že software nebude diskriminovat, proto na konci loňského programu software stáhl a tým, který pracoval na jeho vývoji, zrušil.

Společnost nechtěla software na nábor nových zaměstnanců a potíže s ním komentovat. Nicméně agentuře Reuters sdělila, že usiluje o pracovní prostředí založené na rozmanitosti a rovnoprávnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám