Hlavní obsah

Navrátilová si stěžuje, že jí BBC platila desetkrát méně než McEnroeovi

Novinky, bož

Bývalá tenistka Martina Navrátilová si postěžovala, že jí britská televize BBC platila za komentování Wimbledonu desetkrát méně než jejímu kolegovi Johnu McEnroeovi. Uvedl to server listu Daily Mail. Jak však vyplynulo z vyjádření stanice, McEnroe pro televizi komentoval na plný úvazek, zatímco Navrátilová pracovala nárazově a dostávala honoráře za konkrétní výstupy.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

John McEnroe a Martina Navrátilová

Článek

„Určitě nám neříkali pravdu. Nemám z toho radost, je to šokující,” nechala se slyšet Navrátilová s tím, že ji stanice ujišťovala, že její výplata byla „srovnatelná” s odměnami jejích mužských kolegů.

Britská veřejnoprávní stanice byla novou legislativou nucena zveřejnit odměny svých špičkových pracovníků v rámci boje proti takzvané příjmové nerovnosti mezi pohlavími (gender pay gap).

Z těchto statistik vyplynulo, že McEnroeova roční mzda se pohybovala v pásmu 150 000 až 199 999 liber (4,3 až 5,8 miliónu korun). Navrátilová si komentováním pro BBC přišla na 15 tisíc liber (436 tisíc korun). Podle tenistky z toho vyplývá, že si televize více cení mužských než ženských hlasů.

Nedělali stejnou práci

Podle Kate Andrewsové z londýnského Institutu pro ekonomické záležitosti však vyjádření Navrátilové neodpovídají faktům. „Je to tak zavádějící, že to ani není možné. McEnroe a Navrátilová nedělají stejnou práci, nemají ani stejnou smlouvu,“ uvedla.

Podobně se vyjádřila i BBC, která uvedla, že Navrátilová a McEnroe pro BBC nepracovali ve srovnatelné pozici. McEnroe se na obrazovkách BBC v loňském roce objevil hned třicetkrát, z toho dvanáctkrát komentoval živý přenos z Wimbledonu, dále moderoval pravidelně několik dalších segmentů včetně pořadů rozhlasové stanice BBC Radio 5.

Navrátilová komentovala jen tři živé přenosy, dvakrát se objevila ve studiu, jednou účinkovala v předtočeném videu a pak už se objevila jen nárazově (čtyřikrát) v dalších segmentech.

„Takže McEnroe je ve stálém pracovním poměru, BBC mu platí za to, že pracuje exkluzivně pro ni a musí dělat spoustu věcí. Navrátilová dostala zaplaceno za několik konkrétních výstupů v průběhu Wimbledonu. A za to dostala honorář,“ shrnula Andrewsová. „Hovořit v tomto kontextu o příjmové nerovnosti mezi pohlavími je směšné,“ dodala.

Firmy musí zveřejňovat rozdíly v ohodnocení

Povinnost pro podniky s 250 a více zaměstnanci zveřejňovat rozdíl mezi průměrným ohodnocením ženských a mužských pracovníků britská vláda prosadila na začátku roku 2017, v platnost vešla legislativa na konci března téhož roku. [celá zpráva]

BBC kromě toho musela poprvé v historii zveřejnit výši odměn těch hvězd, které vydělávají nad 150 tisíc liber. Mezi 96 nejlépe placenými vystupujícími je 62 mužů a 34 žen. Nejlépe placený muž si za rok vydělá přes dva milióny liber (58 miliónů Kč), nejlépe placená žena necelého půl miliónu (13 miliónů korun). Jeden z manažerů BBC vzápětí uvedl, že televize zváží snížení odměn mužů. [celá zpráva]

Anketa

Považujete příjmovou nerovnost mezi pohlavími v Česku za problém?
Ano
42 %
Ne
58 %
Celkem hlasovalo 538 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám