Hlavní obsah

Amazon zrušil léta budovaný software na nábor zaměstnanců. Neměl rád ženy

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký internetový obchod Amazon zrušil software, který používal na nábor nových zaměstnanců. Ukázalo se, že program, který disponuje schopností se průběžně učit, nemá v oblibě ženy. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na pět zdrojů obeznámených s vývojem programu.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Nábor Amazonu v americkém státě Massachusetts

Článek

Tým Amazonu se od roku 2014 průběžně snažil vytvořit program, který by postupem času sám posuzoval životopisy uchazečů o zaměstnání.

„Po tomto svatém grálu toužil každý,“ řekl agentuře Reuters jeden ze zdrojů obeznámený se snahou Amazonu. „Chtěli, aby to byl systém, kterému dáte sto životopisů a on vám vyplivne pět nejlepších,“ dodal.

Ženský šachový klub? Bod dolů

V průběhu roku 2015 však společnost zjistila, že na pozice programátorů a dalších technických pracovníků program posuzoval i pohlaví uchazeče. Software totiž hledal vzorce v životopisech, které v horizontu deseti let dostal k posouzení.

Většinu životopisů posílali muži, kteří v této oblasti dominují. Systém proto dospěl k závěru, že muži jsou vhodnějšími kandidáty a penalizoval životopisy, které obsahovaly slova jako „žena“ nebo „ženský“, například když uchazečka uvedla, že byla členkou ženského šachového klubu.

Firma program stáhla a tým zrušila

Amazon se pokoušel tento deficit napravit, ale stále se nedařilo zajistit, že software nebude diskriminovat, proto na konci loňského programu software stáhl a tým, který pracoval na jeho vývoji, zrušil.

Společnost nechtěla software na nábor nových zaměstnanců a potíže s ním komentovat. Nicméně agentuře Reuters sdělila, že usiluje o pracovní prostředí založené na rozmanitosti a rovnoprávnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám