Hlavní obsah

Růst průmyslu v srpnu výrazně zbrzdil

Novinky, bož

Průmyslová produkce v srpnu meziročně vzrostla o 1,9 procenta. Meziroční růst tak oproti předchozímu měsíci výrazně zpomalil, v červenci totiž dosahoval 10,3 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 2,4 procenta. V pondělí o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Tržby z průmyslové činnosti meziročně vzrostly o 4,3 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily o 1,5 procenta. Domácí tržby stouply o 7,6 procenta.

Průměrný počet stálých zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v srpnu meziročně zvýšil o 1,1 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v tomto měsíci meziročně vzrostla o sedm procent a činila 32 732 korun.

Podle ekonoma Generali Investments Radomíra Jáče není zpomalování růstu průmyslové výroby překvapivé. „Letními výsledky tradičně zamíchalo načasování dovolených,” domnívá se. „Dvouciferný růst výroby za červenec a následný mnohem slabší růst za srpen by tak měly být hodnoceny jako celek a výkyvy v jednotlivých měsících by neměly být brány nijak závažně,” doplnil Jáč.

„Tuzemský průmysl tak v letních měsících celkově vykázal solidní růst, i nadále je zde ale riziko zpomalení růstu průmyslu v Německu a jeho dopadu na výkon průmyslu ve středoevropském regionu,” dodal ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám