Hlavní obsah

Průměrná firma stráví papírováním 233 hodin ročně. Ještě loni to bylo o 33 hodin méně

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná malá firma stráví v Česku papírováním 233 hodin za rok. Spočítal to český Liberální institut ve spolupráci se slovenským Institutem ekonomických a společenských analýz (INESS) v rámci takzvaného indexu byrokracie. Doba strávená povinným papírováním se za poslední rok prodloužila o 33 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Průměrná firma stráví papírováním 233 hodin ročně.

Článek

„Autoři se zaměřili na všechny známé povinnosti, které má typická malá česká firma během jednoho roku provozu,“ uvedl institut v tiskové zprávě.

Index byrokracie se letos počítal i v dalších zemích a Česko z tohoto srovnání zdaleka nevychází nejhůře. Menší byrokratickou zátěž ze čtyř srovnávaných zemí mají už jen na Slovensku, kde firmy musí papírovat 222 hodin ročně. V Litvě jde o 252 hodin a na Ukrajině dokonce o neuvěřitelných 469 hodin.

Index byrokracie zahrnuje takzvaný test trhu. Pokud je pravděpodobné, že by podnikatel danou povinnost plnil i bez existence zákona, pak ji autoři jako byrokracii nepočítali.

„Nemělo by smysl počítat do indexu takové činnosti, které by byly vykonávány nehledě na platný zákon,“ vysvětlil analytik Pavel Peterka, který se na projektu podílí již od minulého ročníku.

„Je těžké si představit, že by se za současné situace snižoval počet hodin, které firmy musí strávit byrokracií. Mírné navýšení a relativně dobrý výsledek ve srovnání s ostatními zeměmi tak můžeme vidět optimisticky,“ komentoval výsledky hlavní ekonom skupiny Roklen Dominik Stroukal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám