Hlavní obsah

Brusel viní slovenského železničního dopravce z obstrukcí při inspekci

Novinky, tov, ivi

Evropská komise (EK) obvinila slovenského státního železničního dopravce ZSSK, že jí bránil při inspekci poskytnutím nesprávných informací a smazáním údajů z přenosného počítače. Firmě hrozí pokuta. EK o tom informovala v úterý na svém webu. Vyšetřování se v roce 2016 měla týkat údajných kartelových dohod.

Foto: Profimedia.cz

Vlak ZSSK

Článek

„Firmy mají povinnost poskytnout při našem vyšetřování řádné informace. S vyžádanými daty nesmějí nijak manipulovat. Takové chování by ohrozilo integritu a efektivitu našeho vyšetřování," uvedla evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. „Chceme si být jisti, že firmy dodržují naše pravidla," dodala.

Komise připomněla, že společnostem za pochybení hrozí pokuta až do výše jednoho procenta z ročních tržeb.

Vyšetřování v centrále Železničné spoločnosti Slovensko (ZSSK) proběhlo v červnu 2016. EK v té době kvůli možným kartelovým dohodám provedla razie v Česku, na Slovensku a v Rakousku. ZSSK tehdy uvedla, že se komise zajímala o postupy při prodeji použitých kolejových vozidel.

ZSSK podle prohlášení Bruselu poskytla inspektorům nesprávné informace o tom, kde se nachází notebook jednoho z jejích zaměstnanců. Právě u tohoto zařízení ZSSK podle komise dovolila provést „reinstalaci, která vedla k nevratné ztrátě uložených dat".

Notebook někdo koupil, tvrdí mluvčí

Dopravce si má nyní výtky prostudovat a reagovat na ně písemně, či požádat o slyšení, dodala EK s tím, že vyšetřování v samotné věci stále probíhá.

„Železniční společnost Slovensko (ZSSK) je zaskočena předběžným stanoviskem Evropské komise (EK), protože ZSSK nebránila ve výkonu inspekce. Právě naopak, byla s ní plně součinná,“ uvedl ve stanovisku zaslaném Novinkám mluvčí ZSSK Tomáš Kováč.

„V daném případě se jedná o notebook člena představenství ZSSK, který v době, když o něj EK požádala, již nebyl ve vlastnictví ZSSK, ale byl odkoupen,“ dodal mluvčí. Kováč zdůraznil, že ZSSK bez zbytečnému odkladu vyhověla všem požadavkům EK.

„ZSSK předložila vše požadované, včetně desítek notebooků, mobilních telefonů a umožnila přístup do všech kanceláří,“ konstatoval mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám