Hlavní obsah

Nejsou lidi. Po Ukrajincích mají českým firmám pomoci pracovníci z Indie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Česka může přijít pracovat 500 vysoce kvalifikovaných občanů Indie. Firmy se do projektu, který zatím fungoval pro kvalifikované Ukrajince, budou moci hlásit od 1. října. Ve středu to oznámila Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, která proces spolu s vládou, ministerstvy a dalšími zaměstnavatelskými svazy připravila.

Foto: Profimedia.cz

Inženýři v Indii

Článek

Zatím se projekt vztahoval pouze na vysoce kvalifikované pracovníky z Ukrajiny, kvóta pro ukrajinské zaměstnance činila také 500 žádostí ročně. Vedle toho funguje ještě vládní program Režim Ukrajina, který za poslední dva roky umožnil zaměstnat přes 13 tisíc Ukrajinců.

Příjem žádostí o tzv. modré nebo zaměstnanecké karty začne pro uchazeče indické státní příslušnosti zařazené do projektu od 1. října na Zastupitelském úřadě ČR v Novém Dillí.

"Nedostatek vysoce kvalifikovaných pracovníků trápí v ČR řadu firem a podnikatelů. Jsme rádi, že po Ukrajině, Mongolsku, Filipínách a Srbsku se podařilo přispět k tomu, že do naší země mohou přijít další tolik potřebné kvalitní pracovní síly, v tomto případě z Indie," uvedl prezident konfederace Jan Wiesner. Nedostatek pracovních sil na českém trhu práce znamená podle něj ztrátu na hrubém domácím produktu (HDP) v řádu miliard korun ročně.

Rekordně nízká nezaměstnanost

"Máme již 5,4 procenta neobsazených pracovních míst, do konce roku to může být až šest procent, což znamená ztrátu potenciálního HDP v řádu miliard korun ročně, ztrátu důvěry zákazníků, neplnění či zpožďování zakázek a jednou z hlavních možností, jak tomu čelit, je právě využití pracovní migrace," doplnil vedoucí tajemník konfederace Jan Zikeš.

Konfederace již zprostředkovala zjednodušené zaměstnávání zahraničních pracovníků z Ukrajiny, Srbska, Mongolska a Filipín. Lidé z těchto zemí našli pracovní uplatnění především na pozicích švadlen, šiček, řidičů MHD a autobusů, pracovníků na stavbách nebo kovodělníků. "Zájem našich podniků o nové zahraniční pracovníky neklesá," dodal Wiesner.

Musí odmítat zakázky

Česko má rekordně nízkou nezaměstnanost. Podle údajů ministerstva práce je nejnižší od července 1997 a také nejmenší v celé EU. V květnu dosahovala tří procent, v létě vzrostla jen nepatrně. Zaměstnavatelé již delší dobu chtějí pracovní síly ze zahraničí. Stěžují si na to, že musí kvůli nedostatku zaměstnanců omezovat výrobu a odmítat zakázky.

Podle dat úřadu práce firmy v Česku nabízejí přes tři sta tisíc neobsazených pracovních míst, uvedené stovky Indů tedy znamenají spíše symbolickou pomoc. Snazší zaměstnávání cizinců podporuje také Hospodářská komora ČR. Ta upozorňuje na to, že se mezi firmami šíří „predátorské praktiky” přetahování a přeplácení zaměstnanců.

Podle informací členů Hospodářské komory nicméně do Česka míří čím dál více cizinců i ze zemí EU. Nepočítáme-li Slováky, nejčastěji jde o občany Španělska, Řecka a Itálie, tedy zemí, které se potýkají s vysokou mírou nezaměstnanosti. Zpravidla nastupují na technicky orientované pozice. [celá zpráva]

Bývalá ministryně práce Jaroslava Němcová (ANO) dříve řekla, že v Česku pracuje asi 374 tisíc cizinců. Z nich kolem 280 tisíc pochází z EU a 94 tisíc ze států mimo společenství. Loni v Česku podle údajů ministerstva práce bylo 382 tisíc zahraničních zaměstnanců. Tři čtvrtiny z nich pocházely z EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám