Hlavní obsah

Erdogan hrozí Američanům bojkotem iPhonů

Právo, rei

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se v úterý ostře pustil do USA. Na pozadí dramatického poklesu turecké liry pohrozil, že by 80 miliónů Turků mohlo začít bojkotovat americkou elektroniku v čele s celosvětově oblíbenými iPhony.

Foto: Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Erdogan obvinil vládu Donalda Trumpa, jenž pokles hodnoty liry před pár dny umocnil rozhodnutím o zdvojnásobení cla na dovoz turecké oceli a hliníku, z „vražení nože do zad“ spojenci z NATO. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou napjaté kvůli zadržování amerického pastora Andrewa Brunsona v Turecku.

Turci by podle Erdogana mohli v odvetě začít bojkotovat americké zboží a třeba populární iPhony nahradit mobily od jihokorejského nebo domácího výrobce. „Jestliže (USA) mají iPhony, tak je tady na druhé straně Samsung a v naší zemi zase Venus,“ prohlásil Erdogan.

Hodnota akcií domácí společnosti Vestel, vyrábějící telefony Venus, podle serveru Financial Times následně prudce vzrostla. Po rekordním propadu z pondělka také posílila lira, ale zřejmě šlo jen o korekce. Turecká měna od začátku roku vůči dolaru oslabila o více než 40 procent, přičemž propady z posledních dní měly negativní dopady na trhy ve světě i kurzy eura a koruny.

Padající kurz turecké liry působí potíže i českým firmám, které v Turecku působí. Problémy se týkají zejména těch podniků, jež dostávají zaplaceno v lirách. Například dceřiným firmám ČEZ, které v Turecku podnikají, pokles kurzu způsobuje problémy při splácení úvěrů, jež mají v dolarech.

Investoři se obávají nesplácení úvěrů v cizích měnách, které by dopadlo na řadu evropských bank. Nejvíce ohroženy jsou španělská BBVA a italská Unicredit. Turecká centrální banka slíbila zajištění dostatečné likvidity bankovního sektoru a snížila požadavky na kapitálové rezervy komerčních bank.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám