Hlavní obsah

Venezuelci kvůli krizi masově emigrují

Venezuelci kvůli hospodářské krizi i pronásledování opozice ve velkém odcházejí do okolních zemí, další míří do USA nebo do Evropy. Aktuálně se s velkým náporem emigrantů z Venezuely potýká Ekvádor a Brazílie.

Prchající Venezuelané věří v lepší život v Brazílii po znovuotevření hranicVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Mezinárodní organizace pro migraci v posledním jarním odhadu uvedla, že se v posledních dvou letech zvýšil počet Venezuelců emigrujících do zemí Latinské Ameriky o 900 procent - z 89 tisíc na 900 tisíc. Mimo Latinskou Ameriku žije přes 700 tisíc Venezuelanů, nejvíc ve Španělsku a USA.

Foto: David Ryneš, Novinky

Země, kde žije nejvíce Venezuelců

Nyní proud emigrantů ještě výrazně zesílil. Ve středu vyhlásil stav humanitární nouze ve třech svých provinciích Ekvádor, kam v posledních týdnech přichází na 4000 Venezuelanů denně. Podle ekvádorského úřadu pro migraci přišlo do země v letošním prvním pololetí 450 tisíc Venezuelanů, z nichž asi 72 tisíc zůstalo a zbytek pokračoval na jih do Peru a Chile.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Daniel z Venezuely, který pracoval pro ropnou společnost, se chystá s pasem vstoupit do Brazílie

Podle některých odhadů založených na dotazováních v domácnostech žijí v zahraničí dokonce tři až čtyři miliónů Venezuelců, což by byla více než desetina populace země. Experti na demografii sice označují toto číslo za nadsazené, na druhou stranu nikdo zatím přesně nevyčíslil emigrační vlnu z posledních měsíců. Venezuela má okolo 32 miliónů obyvatel.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Venezuelci u hraničního přechodu do Brazílie

V zemi se v posledních týdnech množí protesty proti vládě i kvůli astronomické hyperinflaci a nízkým platům. Mezinárodní měnový fond odhaduje, že inflace letos může dosáhnout astronomický milión procent. Lidé stále častěji místo bolívary platí dolary či kolumbijským pesem.

Foto: Stringer, Reuters

Venezuelci se registrují na hranicích mezi Kolumbií a Ekvádorem

Kromě nedostatku zboží v obchodech si lidé stěžují na stále častější a mnohahodinové výpadky elektrické energie i dodávek vody v řadě regionů. Někde kolabují i veřejné služby, jako doprava či svoz odpadu.

Foto: Luisa Gonzalez, Reuters

Venezuelské ženy s dětmi se snaží dostat přes most Simona Bolívara do kolumbijského města Cúcuta.

Vyhlášení celonárodního protestu odborů na 16. srpna přichází jen několik dní poté, co při projevu Madura v Caracasu bezpečnostní jednotky sestřelily dron s výbušninou. Podle Madura šlo o atentát na něj.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro zdraví své příznivce

Opozice vyjádřila obavy, že autoritářský prezident využije sobotního incidentu k zátahům proti jejím členům, což se také stalo. Tajná služba zadržela mimo jiné opozičního poslance Juana Requesense a nejvyšší soud nařídil zatknout bývalého šéfa parlamentu Julia Borgese, který ale žije v Kolumbii. Podle některých názorů pokus o atentát na Madura zinscenovala vláda, aby ho kromě pronásledování opozice mohla využít k zákazu demonstrací a stávek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám