Hlavní obsah

Hladovějící Venezuelané kradou zvířata ze zoo

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek jídla ve Venezuele má další oběti. Je jimi minimálně deset druhů zvířat, které někdo ukradl ze zoo ve státě Zulia. Na případ upozornil britský list The Guardian. Podle ředitele zahrady pachatelé zvířata zabili a prodali na maso. Nekompetentní ekonomická politika autoritářského režimu socialistického prezidenta Madura způsobila hyperinflaci a rozklad ekonomiky. Ze státních bankomatů si tak Venezuelané mohou vybrat v přepočtu jen 21 korun.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Z venezuelské zoo zmizeli i buvoli (ilustrační foto)

Článek

Policie na rozdíl ředitele zoo pracuje s verzí, že pachatelé nechtěli zvířata prodat, ale sami měli hlad. „Předpokládáme, že je sebrali s úmyslem je sníst,“ uvedl místní policista Luis Morales. Mezi ukradenými zvířaty měli být mimo jiné tapíři nebo buvoli.

Země se dlouhodobě potýká s hyperinflací. Podle serveru CNN Money na začátku srpna měl jeden americký dolar (zhruba 22 korun) odpovídal 10 389 bolivarů. Na začátku roku to bylo 8 820 bolivarů.

Omezený výběr z bankomatů

Venezuelané si však smějí vybrat maximálně 30 tisíc bolivarů (64 korun) z bankomatů soukromých bank a 10 tisíc bolivarů (21 korun) z bankomatů státních bank.

Komentátor Tim Worstall na stránkách Forbesu již dříve napsal, že hyperinflace a ekonomická krize v zemi jednoznačným důsledkem škodlivé socialistické politiky. „Rozhodli se zničit cenový systém a pak byli šokováni, když zjistili, že má skutečně nějaký význam,“ připomněl.

„Rozhodli se například, že toaletní papír byl příliš drahý. A tak cenu papíru stanovili pod výrobními náklady. Což vedlo k tomu, že v zemi toaletní papír nikdo nevyrábí a země žádný toaletní papír nemá,“ dodal Worstall.

V zoo v Caracasu uhynulo hlady 50 zvířat

Nedostatek potravin zasáhl zoologické zahrady i jinak. Často totiž nemají zvířata čím krmit. V loňském roce v důsledku nedostatku potravy uhynulo zhruba 50 zvířat v zoologické zahradě v hlavním městě Caracasu. Vláda podle Guardianu však popřela, že by zvířata zahynula hlady, naopak se prý o ně bylo postaráno „jako o rodinu“.

Prezident Maduro, který nedávno svolal kontroverzní Ústavodárné shromáždění, aby mohl převzít moc od parlamentu kontrolovaného opozicí a odvolat nepohodlnou generální prokurátorku, svádí všechny ekonomické nezdary na opozici. Jejíž příznivci pravidelně umírají při protestech, kde na ně střílí Madurovi příznivci. [celá zpráva]

Venezuela letos zaznamenala několik úmrtí v důsledku nedostatku potravin, ale i zaostalého zdravotnictví. List New York Times například v květnu minulého roku informoval o třech případech novorozeneckých úmrtí v jediné nemocnici v průběhu jednoho dopoledne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám