Hlavní obsah

Zisk ČEZu klesl o polovinu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zisk největší tuzemské energetické společnosti ČEZ v pololetí klesl o 54 procent na 7,7 miliardy korun. Loni zisku pomohly příjmy za prodej akcií MOL. Pololetní tržby klesly o 14 procent na 86,3 miliardy korun, uvedl v úterý ČEZ.

Foto: Marek Sviták

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Meziroční srovnání zisku významně ovlivnily jednorázové výnosy roku 2017 ve výši téměř sedmi miliard korun, zejména prodejem akcií MOL, uvedl ČEZ. Polostátní energetická firma v úterý potvrdila výhled celoročního čistého zisku ve výši 12 až 14 miliard korun.

Výroba elektřiny z tradičních zdrojů klesla o tři procenta na 29,8 terawatthodin (TWh), přičemž výroba z jaderných elektráren vzrostla o sedm procent na 14,9 TWh. Výroba elektřiny v segmentu nová energetika (tedy z větrných, fotovoltaických a malých vodních elektráren) v prvním pololetí dosáhla 1 TWh, stejně jako loni.

„V prvním pololetí se nám podařilo navýšit výrobu z jaderných zdrojů o 1 TWh díky úspěšné realizaci plánovaných odstávek a nižšímu rozsahu neplánovaných výpadků,” řekl šéf ČEZu Daniel Beneš.

ČEZ vyplatil letos na dividendách akcionářům téměř 18 miliard korun. Z toho 12,4 miliardy dostal stát, který drží skoro 70 procent akcií firmy prostřednictvím ministerstva financí.

„Velkoobchodní ceny elektřiny na rok 2019 stouply od začátku roku o více než 20 procent zejména vlivem růstu ceny emisních povolenek. Na příští rok máme nyní prodáno 77 procent plánované výroby za průměrnou cenu téměř 33 EUR/MWh,“ dodal obchodní ředitel ČEZu Pavel Cyrani.

Reklama

Související články

Elektřina zdraží až o 10 procent

Ceny elektřiny pro domácnosti, které poslední čtyři roky klesaly, mohou příští rok dramaticky vzrůst. A to až o deset procent. Rodiny s vyšší spotřebou tak za...

Výběr článků

Načítám