Hlavní obsah

Evropská unie v reakci na Trumpovu politiku zavádí další cla na ocel

Novinky, bož

Evropská komise (EK) chce zabránit tomu, aby se mimoevropská ocel, která se kvůli americkým clům nedostane do USA, nezačala vyvážet do EU. Zavádí proto vlastní 25procentní cla, která budou uplatněna ve chvíli, kdy dovoz ocelových produktů překročí kvótu tvořenou průměrným importem za poslední tři roky. EK to oznámila ve středu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová

Článek

„Americká cla na výrobky z oceli způsobují odklonění obchodu jinam, které může vyústit ve vážné poškození producentů oceli v EU a jejich zaměstnanců. Nemáme tak jinou možnost než zavést dočasná ochranná opatření, abychom ochránili náš domácí průmysl proti nárůstu dovozu,“ uvedla evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová.

Dočasná ochranná opatření mohou podle pravidel Světové obchodní organizace (WTO) trvat maximálně 200 dní. „Cla budou v případě všech 23 kategorií produktů uvalena pouze ve chvíli, kdy dovoz překročí průměr za poslední tři roky,“ stojí v prohlášení komise. Výhodu budou mít ti dovozci, kteří zažádají dříve.

Z opatření byly vyňati členové Evropského hospodářského prostoru (EHP), tedy Norsko, Island a Lichtenštejnsko, a vybrané rozvojové země, jež do EU vyváží minimálně.

Automobilky: cla nás poškodí

Proti rozhodnutí se postavila Evropská asociace výrobců automobilů (ACEA). „Tato opatření poškodí naši konkurenceschopnost tím, že povedou k nárůstu cen oceli na trhu EU,“ zlobí se generální tajemník ACEA Erik Jonnaert. ACEA navíc lituje, že EK nevzala v potaz rostoucí poptávku po oceli napříč odvětvími, včetně toho automobilového.

Protekcionismus, ochranářství
Protekcionismus (nebo také ochranářství) je termín, který popisuje upřednostňování a ochranu domácích výrobků, služeb a pracovníků před zahraniční konkurencí.Obvykle nepoškozuje jen dovážející zemi, ale i stranu, která cla uvalila. Opatření totiž vedou k vyšším cenám zboží i služeb a zpomalují hospodářský růst.

Podle ředitele Liberálního institutu Martina Pánka EU cly poškozuje především sama sebe. „Tváří v tvář demagogickému prezidentovi USA, který nerozumí ekonomii a věří zdiskreditované teorii merkantilismu, je mnohem lepší přistoupit k situaci s chladnou hlavou, obchodní válku neeskalovat a nezavádět nová ochranářská opatření,“ domnívá se.

„EU by naopak měla uzavírat daleko více dohod o volném obchodu, nejenom s Japonskem, ale i dalšími velkými ekonomikami.,“ dodal Pánek.

EK se za zavádění cel téměř omlouvá

Podle hlavního ekonoma Roklenu Dominika Stroukala však lze i tak mezi řádky číst pevnou liberální politiku představitelů EU.

„Jako odpověď na Trumpův protekcionismus naopak odstraňují cla s Japonskem. I když potom omezí dovoz oceli, ve svých vyjádřeních se téměř omlouvají a dávají jasné najevo, že to není správné, ale nevěděli, co jiného dělat. To je ze strany EU velmi pozitivní a měli bychom tento postoj podporovat,“ řekl Novinkám.

Zároveň však připomněl, že záchrana pracovních míst omezením dovozu oceli dlouhodobě nic nevyřeší. „Ekonomický nyní jen podpoříme evropské oceláře a na ně navazující odvětví na úkor všech ostatních profesí,“ uvedl.

„Odvetné údery dlouhodobě nic neřeší. Budeme proto muset přesvědčit občany na obou stranách Atlantiku, aby odmítli protekcionismus,“ dodal s tím, že historicky se to dařilo. „Můžeme jenom doufat, že tohle jsou poslední záchvěvy ochranářské politiky,“ uzavřel ekonom.

V USA se kvůli clům propouští

Americký prezident Donald Trump uvalil cla na dovoz oceli a hliníku do USA. To se zatím projevilo propouštěním v továrnách závislých na dovozu levných kovů.[celá zpráva]

Evropská unie a další státy v odvetě zavedla cla na vybrané americké zboží. Další cla na sebe USA vzájemně uvalují s Čínou. Kromě toho Trump hovoří o možném zvýšení cel na dovoz automobilů z EU. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám