Hlavní obsah

Nejbohatším člověkem v moderní historii je Jeff Bezos

– Washington • Aktualizováno

Zakladatel internetové obchodní společnosti Amazon Jeff Bezos je nejbohatším člověkem v historii. Jeho majetek je podle agentury Bloomberg odhadována na 150 miliard dolarů. To je v přepočtu v 3,3 biliónu korun. V žebříčku 500 nejbohatších jsou dva Češi - Petr Kellner a Andrej Babiš.

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Jeff Bezos

Článek

Čtyřiapadesátiletý Bezos je v čele žebříčku zcela jednoznačně. Jeho majetek je o 55 miliard dolarů (1,21 biliónu korun) větší než jmění druhého nejmajetnějšího člověka planety, zakladatele Microsoftu Billa Gatese.

Šéf Amazonu se stal nejbohatším člověkem od roku 1982, kdy časopis Forbes zveřejnil poprvé svůj žebříček nejbohatších lidí planety, upozornil Bloomberg. Nikdo v historii žebříčku tolik peněz neměl.

Na 111. místě se umístil Petr Kellner s majetkem 12 miliard dolarů, premiér Andrej Babiš je 483. s majetkem 4,03 miliardy dolarů. Jsou to jediní zástupci podnikatelů ze zemí Visegrádské čtyřky v žebříčku.

PořadíJménoMajetek v mld. USDZeměObor podnikání
1.Jeff Bezos150USAmajitel Amazonu
2.Bill95,5USAzakladatel Microsoftu
3.Warren Buffet83USAinvestor
4.Mark Zuckerberg82,9USAzakladatel Facebooku
5.Amancio Ortega74,8Španělskozakladatel Inditexu, který vlastní módní řetězec Zara
6.Bernard Arnault74,8Franciešéf obchodního koncernu LVMH (Louis Vuitton, Hennesey)
7.Carlos Slim62,6Mexikomajitel telekomunikačních firem
8.Larry Page58USAzakladatel Googlu
9.Sergej Brin56,5USAzakladatel Googlu
10.Larry Ellison55USAzakladatel Oracle
111.Petr Keller12Česká republikamajitel PPF
483.Andrej Babiš4,03Česká republikazakladatel Agrofertu
zdroj: Bloomberg

Bezos bohatne dál

Akcie Amazonu pokračují v růstu a již při dopoledním obchodování v New Yorku díky jejich ceně Bezosův majetek překonal hodnotu 150 miliard dolarů. Od začátku roku akcie firmy vzrostly asi o 56 procent a Bezosův majetek asi o 52 miliard dolarů. To je více než celý majetek indického podnikatele Mukeše Ambaniho, který se nově stal nejbohatším člověkem v Asii, kde sesadil čínského podnikatele a zakladatele firmy Alibaba Jacka Maa.

Bezos je také už téměř tak bohatý jako rodina Waltonových, která vlastní mimo jiné maloobchodní společnost Walmart a je s majetkem 151,5 miliardy dolarů nejbohatší dynastií.

Reklama

Výběr článků

Načítám