Hlavní obsah

Chybějící pracovní síla se ukrývá mezi státními zaměstnanci, myslí si slovenský ekonom

Novinky, Bohumír Žídek

Trh práce se podle analytiků přehřívá. Nezaměstnanost je rekordně nízká a firmy už nemají kde brát nové zaměstnance. Podle slovenského ekonoma Jána Oravce však existuje řešení – uvolnit do soukromého sektoru 20 až 30 procent státních zaměstnanců. Většina státních zaměstnanců však nejsou úředníci a místa jsou především pro nekvalifikovanou sílu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Volných pracovních míst je 283 tisíc, z nich ale většina pro lidi bez maturity.

Článek

„Přímo před nosem máme elegantní způsob, jak problém nedostatku kvalifikované pracovní síly zmírnit. Stačilo by, kdyby se část lidí, kteří dnes pracují ve veřejném sektoru, přesunula do soukromého sektoru,“ napsal Oravec v provokativním komentáři.

„Elegance tohoto návrhu spočívá v tom, že řeší naráz několik problémů nabídky pracovní síly, odbourání byrokracie a celkového zvýšení efektivity,“ dodal.

Většina státních zaměstnanců nejsou úředníci

Problém však je, že úředníci tvoří pouze malou část státních zaměstnanců. Podle studie institutu CERGE z roku 2014 se tehdy ze státního rozpočtu hradily platy asi 420 tisíc zaměstnanců. Za státní úředníky však podle autorů bylo možné označit jen 66 tisíc z nich, tedy méně než šestinu.

Dnes by jich mohlo být přes 70 tisíc, ale volných pracovních míst bylo v květnu podle Úřadu práce ČR 283 tisíc. Významnou část státních zaměstnanců zaměstnanci ve školství.

Místa pro lidi bez maturity by demotivovala

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy je nápad v českých podmínkách nereálný. „V Česku je sice přes 283 tisíc volných pracovních míst, ale na více než 234 tisíc z nich není třeba ani maturity. Lidé z úřadů by zkrátka byli demotivováni, protože jejich kvalifikace je zpravidla vyšší, než co trh práce chce,“ připomněl.

„Nevidím zkrátka realistickou možnost, jak je do pozic v soukromé sféře přemístit. Zavání to sociálním inženýrstvím. Na druhou stranu zaměstnanců v České republice přibývá, a hodně právě i na úřadech i ve státní sféře. Za uplynulých sedm let jich máme o dalších zhruba 300 tisíc více,“ vypočítává Kovanda.

„Musíme dlouhodobě vytvářet podmínky a legislativu tak, aby lidé chtěli pracovat v soukromé sféře a mít i své zaměstnance. Vlády v posledních letech ale činí kroky přesně opačné,“ dodal ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám