Hlavní obsah

Home Credit spadl kvůli vývoji v Číně do ztráty 800 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Home Credit vykázala v letošním prvním čtvrtletí ztrátu 31 miliónů eur (zhruba 800 miliónů korun), když ve stejném období loni měla zisk 80 miliónů eur (asi 2,1 miliardy korun). Důvodem byl zejména turbulentní vývoj na trhu spotřebitelských úvěrů v Číně a změna tamního regulatorního prostředí. Firma to uvedla ve středu.

Foto: Novinky

Webové stránky Home Credit

Článek

„S ohledem na přehřívající se úvěrový trh v Číně, kde regulátor zasáhl proti vznikající kreditní bublině, zaujal Home Credit obezřetnou pozici a cíleně snižoval objemy nových úvěrových obchodů v této zemi o 11,6 procenta v meziročním srovnání,” uvedla firma.

Skupina je přesvědčena, že v nadcházejících čtvrtletích dosáhne rychlého oživení finančního výkonu na čínském trhu. Důvěru v základy byznysu Home Creditu v Číně zdůraznily mimo jiné dvě úspěšné emise dluhopisů, dodala firma.

Celkový objem nově poskytnutých úvěrů přitom stoupl letos o 2,6 procenta na 4,4 miliardy eur (114 miliard korun). Bez započtení Číny činil růst 28,4 procenta. Počet aktivních klientů, tedy těch, kteří splácejí úvěr, vzrostl meziročně o 23,4 procenta na 29 miliónů, uvedla dále firma.

Na posilování tržních pozic skupiny se podílely Filipíny s meziročním nárůstem nových úvěrů o 150 procent, Indonésie rostla o 130 procent a Indie zvýšila objemy o 110 procent. Nové úvěry v Rusku rostly meziročně o 13 procent.

Většinovým akcionářem Home Credit je finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, vlastní téměř 89 procent. Menšinovým akcionářem je s podílem téměř 11,4 procenta Emma Omega Ltd. Jiřího Šmejce.

Reklama

Výběr článků

Načítám