Hlavní obsah

Zaplaceno. J&T dostala 11,5 miliardy, které jí dlužila čínská CEFC

• Aktualizováno

Skupina J&T dostala od čínské CITIC Group 11,5 miliardy korun, které jí dlužila čínská společnost CEFC. Agentuře ČTK to řekl zdroj z J&T. Skupina podle něj postupně začne uvolňovat zastavený majetek CEFC. Dohodu se CITIC Group o prodeji pohledávek oznámila J&T v pátek ráno.

Foto: Aizhu Chen, Reuters

Logo CEFC v Šanghaji

Článek

Číňané prostřednictvím společnosti Rainbow Wisdom, kterou ovládá CITIC, odkoupí od J veškeré pohledávky za společnostmi ze skupiny CEFC a Rainbow Wisdom zároveň získá 9,9 procenta v J Finance Group.

„V průběhu dne budou vyplaceny půjčky CEFC China u J a uvolněny veškeré zástavy. Z CEFC bude dnes odvolán 'krizový' management J,” napsal ráno místopředseda představenstva CEFC Europe Jaroslav Tvrdík na Twitter.

Hradní kancléř Vratislav Mynář, který se v kauze angažuje od chvíle zadržení prezidentova poradce a odvolaného šéfa CEFC Jie Ťien-minga, uvedl, že v průběhu pátku budou vyplaceny půjčky CEFC u J a uvolněny veškeré zástavy.

Čínská CEFC si před časem vybrala Česko jako sídlo svých evropských aktivit a v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách.

CEFC China Energy dluží skupině J 450 miliónů eur (11,5 miliardy Kč). Pohledávku měl zaplatit čínský státní konglomerát CITIC Group, který má v CEFC Europe podíl 49 procent. J už dříve uvedla, že bude jednat s firmou CITIC, kterou považuje za důvěryhodného a transparentního partnera.

Skupina CEFC
Působí v energetice, ve financích a v průmyslu. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz. Ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadiónu v Edenu.Eden je podle informací Radiožurnálu v zástavě. Banka J totiž některé nemovitosti CEFC zastavila kvůli obří půjčce. Vedle Edenu jde o budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy nebo luxusní pětihvězdičkový hotel Le Palais Art Hotel Prague.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám