Hlavní obsah

ČEZ začne stavět první větrné parky ve Francii

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetická skupina ČEZ získala ve Francii povolení pro výstavbu a provoz větrných elektráren ve čtyřech lokalitách. První se začne stavět na přelomu roku, informoval ve čtvrtek mluvčí ČEZ Martin Schreier. Větrné elektrárny ČEZ provozuje vedle Česka také v Německu a Rumunsku.

Foto: ČEZ

Na ilustračním snímku provozovaný větrný park ČEZ v Německu

Článek

ČEZ získal ve Francii povolení pro projekty ve čtveřici lokalit o celkovém instalovaném výkonu 42,4 MW. „Jsme rádi, že naše projekty na francouzském trhu obnovitelných zdrojů postupují rychle do fáze výstavby,“ uvedl ředitel divize nová energetika a distribuce Tomáš Pleskač. Dodal, že návratnost projektu zaručují předem vyjednané podmínky výkupu elektřiny.

ČEZ vstoupil na francouzský trh obnovitelných zdrojů loni v létě prostřednictvím akvizice devíti projektů větrných farem získaných od developerské společnosti ABO Wind. Pokud ČEZ všechny projekty realizuje, bude jejich celkový instalovaný výkon činit až 100 MW.

Největší tuzemská energetická firma vyrábí většinu elektřiny v jaderných a uhelných elektrárnách, snaží se ale posilovat v oblasti obnovitelných zdrojů. Do roku 2023 plánuje zvýšit instalovaný výkon těchto zdrojů až na 1 000 MW, což je zhruba stejně jako výkon jednoho bloku jaderné elektrárny Temelín.

V Rumunsku ČEZ provozuje největší pevninský větrný park v Evropě Fantanele-Cogealacv o výkonu 600 MW, další větrné elektrárny běží v Německu. Dceřiné společnosti provozují po celé zemi od Baltu až po Alpy 53 větrných elektráren v desítce parků o celkovém instalovaném výkonu téměř 135 MW. Loni tyto elektrárny pokryly spotřebu zhruba 90 tisíc německých domácností.

Reklama

Související články

Zisk ČEZ loni vzrostl o třetinu na 19 miliard

Čistý zisk české energetické skupiny ČEZ v loňském roce vzrostl o 30 procent na 19 miliard korun. Společnost to oznámila v úterý. Na nárůstu zisku se projevil...

Výběr článků

Načítám