Hlavní obsah

Trumpovy výhrůžky Sýrii vystřelily vzhůru ceny ropy, pocítí to i řidiči v ČR

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy na burze ve středu prudce rostou. Podle agentury Bloomberg trhy reagují na slova amerického prezidenta Donalda Trumpa, podle kterých se Rusové mají připravit v Sýrii na americké rakety. Růst cen pravděpodobně pocítí i řidiči u čerpacích stanic v Česku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Cena americké ropy WTI vyskočila nad 66,20 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent se obchoduje nad 71 dolary za barel a je nejdražší od konce roku 2014. Na grafu zveřejněném agenturou Bloomberg je vidět rychlý růst ceny americké ropy krátce poté, co Trump zveřejnil své varování prostřednictvím sociální sítě Twitter. [celá zpráva]

Ačkoli ropná produkce Sýrie není tak velká, ceny ropy rostou kvůli obavám investorů z rozhoření vojenského konfliktu v regionu, který disponuje téměř polovinou světových zásob ropy.

USA raketový útok chystají jako odvetu za události v syrské Dúmě, kde podle opozičních zdrojů v sobotu syrská armáda použila chemické zbraně a zahynuly desítky lidí. Zatímco USA obviňují Damašek, Rusko tvrdí, že věc je třeba vyšetřit a nasazení chemických bojových prostředků dokázat. Moskva uvedla, že jakékoli rakety vypálené na Sýrii sestřelí. Trump reagoval, ať se na rakety připraví, že příletí „krásné nové a chytré“. [celá zpráva]

Pocítí to i řidiči v Česku

Na růst ceny ropy může mít zčásti vliv i středeční výrok šéfa Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatiha Birola. Ten řekl, že současný vývoj na trhu s ropou může do budoucna znamenat problém. Zatímco Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem se snaží dodávky ropy na trh omezovat, současně klesá produkce ze starších ložisek. Růst poptávky však zůstává silný. Na druhou stranu ale roste těžba ropy v USA hlavně díky nově otevřeným břidlicovým ložiskům.

„Cena ropy roste v posledních dvou dnech zejména kvůli napětí v Sýrii a sankcím vůči Rusku. Důležité jsou i informace ze Saudské Arábie, která by chtěla zvýšit světovou cenu ropy na úroveň 80 dolarů za barel ze současných 71 dolarů. Ceny pohonných hmot v ČR budou pomalu stoupat, jelikož OPEC stále pokračuje v těžebním limitu. V dubnu by benzín i nafta mohly ještě zdražit o 10 až 20 haléřů na litr,” řekl Novinkám analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

V červených číslech ve středu zahájila obchodování také americká burza. Agentura Reuters to dává do souvislosti právě s aktuálním napětím mezi USA a Ruskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám