Hlavní obsah

ArcelorMittal chce obětovat ostravské hutě neznámé firmě, tvrdí Středula

– Hradec Králové • Aktualizováno

Nadnárodní ocelářská společnost ArcelorMittal chce podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly obětovat ostravské hutě neznámému subjektu, aby mohla koupit jinou společnost v Itálii. Do moravskoslezského regionu, který je zasažen problémy důlní firmy OKD a strojíren Vítkovice, to podle Středuly přinese další velké téma. Středula to v sobotu řekl delegátům sjezdu ČSSD v Hradci Králové.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula

Článek

Prodejem ostravského podniku chce ArcelorMittal získat souhlas Evropské komise s koupí hutí Ilva v italském městě Taranto, uvedl v pátek server Seznam Zprávy.

„ArcelorMittal usoudila, že v zájmu koupě italské společnosti musí obětovat nějakou (firmu). A tou, kterou bude obětovat, bude ArcelorMittal Ostrava,” řekl Středula. Připomněl, že záležitost se týká 7000 zaměstnanců hutí a jejich rodin v regionu, který „těžce zkoušejí problémy OKD, Vítkovic a dalších subjektů”. Prodej ostravských hutí Středula označil za obrovské téma, kterému by se ČSSD měla věnovat.

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner v sobotu uvedl, že po společnosti ArcelorMittal chce, aby co nejdříve sdělila jasnou představu o tom, co bude následovat a za jakých podmínek bude chtít ostravské hutní závody prodat. „Situace je v kontextu toho, co se teď děje ve Vítkovicích a OKD zvlášť citlivá nejen pro Ostravu, ale i pro celý region”, dodal.

Mluvčí společnosti ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá-Dvořáková serveru Seznam Zprávy řekla, že skupina ArcelorMittal předložila Evropské komisi návrh kompenzačního balíčku, který by měl rozptýlit obavy týkající se ochrany hospodářské soutěže. Obsah balíčku ale nechtěla komentovat do doby, než se komise k záležitosti vyjádří.

Ve firmě pracuje na 7000 lidí

Společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) má i s dceřinými společnostmi téměř 7000 zaměstnanců. Ročně vyrábí přes dva miliony tun oceli zejména pro stavebnictví a strojírenství. Své výrobky vyváží do více než 40 zemí. V roce 2016 vytvořil AMO čistý zisk 1,308 miliardy korun, o 1,017 miliardy vyšší než o rok dříve. Tržby firmě klesly meziročně o 1,807 miliardy na 28,786 miliardy korun.

Podnik patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal, kterou vlastní indický miliardář Lakšmí Mittal. Firma se na celosvětové produkci oceli podílí zhruba šesti procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám