Hlavní obsah

Tažení proti sporným „životkům” pokračuje, problém má další pojišťovna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Městský soud v Praze vydal konečný verdikt o neplatnosti pojistné smlouvy Flexi Pojišťovny České spořitelny (PČS). Jako hlavní důvod uvedl nedostatečné informování klienta o nákladech a poplatcích. Za poškozené klienty to uvedl jejich mediální zástupce Jiří Chvojka. Rozhodnutí se podle něj týká stovek tisíc smluv, pojišťovna to odmítá. Je to už třetí případ zpochybněné smlouvy o životním pojištění.

Foto: Michal Kvapil, Novinky

Městský soud v Praze vydal konečný verdikt o neplatnosti pojistné smlouvy Flexi Pojišťovny České spořitelny (PČS).

Článek

PČS tvrdí, že se rozsudek, o kterém jako první informovala MF Dnes, týká jedné konkrétní pojistné smlouvy a není možné ho vztahovat na všechny smlouvy a produkty. Podle Chvojky však neplatnost velké části smluv českých pojišťoven investičního životního pojištění po několika nálezech finančního arbitra potvrdil soud pravomocně.

„Městský soud v Praze vyslal velmi jasný signál o tom, že mimo zhruba 760 000 aktivních smluv Flexi PČS jsou v podobných problémech i další pojistné smlouvy životního pojištění uzavírané v minulosti tuzemskými pojišťovnami,” uvedl.

„Rozsudek je závazný pouze pro danou věc, nemá obecnou platnost a není možné jej vnímat jako precedentní pro trh životního pojištění. Naše smlouvy Flexi životního pojištění nadále platí a v našem portfoliu nemáme neplatné pojistné smlouvy,” reagovala mluvčí PČS Jana Náchodská.

„Rozhodně nesouhlasíme s názorem, že by takové rozhodnutí soudu zneplatňovalo všechny takové uzavřené smlouvy,” komentoval případ mluvčí České národní banky (ČNB) Marek Zeman. ČNB vykonává nad pojišťovnami dohled. Arbitr nebo soud může podle Zemana rozhodnout o neplatnosti vždy jen v konkrétním návrhu nebo žalobě. Hromadné žaloby spotřebitelů zatím nejsou v českém právním řádu možné, dodal.

Soud v rozsudku podle Chvojky podrobně popsal pochybné obchodní praktiky týkající se nesdělování klíčových poplatků a fakticky tak potvrdil rozhodnutí finančního arbitra. „Systémový problém je obrovský, s dopadem v řádu desítek miliard korun, které klientům byly a dosud jsou neoprávněně strhávány na smlouvách životního pojištění. Zasáhnout musí Česká národní banka jako regulátor trhu a zřejmě i zákonodárci,” dodal Chvojka.

Pravomocné verdikty se podle něj týkají PČS, respektive Kooperativy, která portfolio této pojišťovny přebírá, a dále České pojišťovny a pojišťovny AXA. O jejich produktech arbitr rozhodl už dříve, PČS je třetí pojišťovnou, které se problém týká.

Anketa

Máte investiční životní pojištění?
Ano
51,9 %
Ne
48,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 547 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám