Hlavní obsah

První trvalou výjimku z Trumpových cel dostala Jižní Korea

Novinky, bož

Spojené státy a Jižní Korea se domluvily na úpravě obchodní smlouvy, kterou kritizoval americký prezident Donald Trump. Washington souhlasil s trvalým vynětím Koreje z nových cel na dovoz oceli a hliníku, uvedla v pondělí agentura Reuters. Země se dále dohodly na kvótě na import korejské oceli do USA ve výši 70 procent průměru za poslední tři roky.

Foto: Jo Yong Hak, Reuters

Ocelové trubky v jihokorejském Soulu. Ilustrační foto

Článek

Trump v minulosti označil americko-korejskou dohodu o volném obchodě za „příšernou“ s tím, že pokud by se nepodařilo dojednat lepší podmínky, pak by Spojené státy od dohody měly raději odstoupit.

Jižní Korea se zároveň zavázala, že usnadní přístup na svůj trh americkým automobilkám. Tím si zajistila trvalou výjimku z nových Trumpových cel jako úplně první země. Dosavadní výjimky, které Američané přiznali některým zemím včetně členských států EU, jsou vedeny jako dočasné.

Dočasnou výjimku vedle členských zemí EU  dostaly Argentina, Austrálie, Brazílie, Kanada, Mexiko a původně právě i Jižní Korea.

Čína a USA na prahu obchodní války

Vedle dovozních cel ve výši 25 procent na ocel a 10 procent na hliník Trump podepsal výnos, který umožňuje uvalit další cla na Čínu kvůli údajné krádeži duševního vlastnictví.

Čínské ministerstvo se v pátek vyjádřilo, že v reakci zavede odvetná cla na 128 amerických produktů v hodnotě tří miliard amerických dolarů. Země se tak octly na prahu obchodní války. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám