Hlavní obsah

Dánsko postaví 70kilometrový plot na hranici s Německem

Novinky, bož

Dánsko chce na hranicích s Německem postavit jeden a půl metru vysoký plot. Informoval o tom server televize NDR. Kodaň chce k tomuto kroku přikročit kvůli obavám z šíření afrického moru prasat. Plot by měl být zapuštěn 50 centimetrů do země a měl by být 70 kilometrů dlouhý.

Foto: Právo

Plot na německo-dánské hranici má vyrůst kvůli prevenci nákazy afrického moru prasat. Ilustrační foto

Článek

Vláda schválila balíček opatření proti šíření afrického moru prasat, který se šíří v zemích východní a středovýchodní Evropy. Plot by měl divokým prasatům zabránit v migraci do Dánska přes sousední německou spolkovou zemi Šlesvicko-Holštýnsko.

Ministerstvo pro životní prostředí ve čtvrtek uvedlo, že se na balíčku opatření shodli zástupci menšinové pravostředové vlády s opoziční Dánskou lidovou stranou, která vládu toleruje. Plot by neměl bránit dopravě. Tam, kde se plot bude křížit s dopravními komunikacemi, budou instalovány brány, které umožní průjezd.

V Dánsku ani v Německu zatím žádný případ afrického moru nezaznamenali. Přesto zde panují obavy, že časem k jeho rozšíření do země dojde. „Jde o export vepřového masa v rozsahu 1,5 miliardy eur (zhruba 38 miliard korun) ročně,“ připomněl ministr životního prostředí Esben Lunde Larsen. V případě rozšíření nákazy do země by muselo dojít k okamžitému zákazu vývozu vepřového, dodal.

Africký mor prasat se rozšířil i do Česka. Již koncem června loňského roku byl jeho výskyt potvrzen na Zlínsku. Od té doby uhynuly desítky prasat. V ohnisku nákazy platí zákaz vstupu do lesů. Na místě byly instalovány pachové a elektrické ohradníky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám