Hlavní obsah

Maloobchodní tržby v lednu zrychlily růst na 8,2 procenta

Tržby v maloobchodě bez motorových vozidel v lednu zrychlily meziroční růst na 8,2 procenta z prosincových 4,6 procenta. Zvýšily se tržby za nepotravinářské zboží, pohonné hmoty i potraviny. Největší vliv na meziroční růst měl prodej zboží přes internet nebo zásilkovou službu. Vyplývá to z informací, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

Meziměsíčně tržby v maloobchodě bez aut po očištění o sezónní vlivy vzrostly v lednu o 0,8 procenta. Útraty za potraviny se zvýšily o 2,3 procenta, za nepotravinářské zboží o 1,5 procenta a za pohonné hmoty o 0,4 procenta.

Ve srovnání s loňským lednem byly tržby za nepotravinářské zboží vyšší o 12 procent, za pohonné hmoty o 7,8 procenta a za potraviny o 3,5 procenta.

„Zatímco růst tržeb potravin pokračuje v mírnějším tempu kolem tří procent, dynamika tržeb u nepotravinářského zboží si v posledních měsících držela tempo poblíž 10 procent, a lednová dynamika dokonce zrychlila na 12 procent,” připomněl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler s tím, že jde o nejrychlejší lednové tempo od roku 2005.

„Lednové maloobchodní tržby tak pozitivně překvapily a potvrzují, že spotřebitelský sentiment tuzemských domácností zůstává silný i začátkem nového roku. Vzhledem k současnému vývoji na trhu práce a zrychlujícím mzdám však ani nejde o natolik velké překvapení. Spotřeba domácností tak bude v letošním roce patřit mezi hlavní faktory růstu tuzemské ekonomiky,” dodal Seidler.

Reklama

Výběr článků

Načítám