Hlavní obsah

Rapidní zdražování bytů v Praze jen tak nepoleví. V roce 2030 jich bude chybět 50 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již tak drahé byty v Praze mohou do roku 2030 ještě výrazněji zdražit. V hlavním městě totiž bude v roce 2030 chybět až 50 tisíc bytů. Vyplynulo to ze studie Sdružení pro architekturu a rozvoj (SAR). Od poloviny roku 2015 se průměrná prodejní cena nového bytu v Praze zvýšila o 53,5 procenta na 85 223 korun za metr čtvereční.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Od poloviny roku 2015 se průměrná prodejní cena nového bytu v Praze zvýšila o 53,5 procenta na 85 223 korun za metr čtvereční. Ilustrační snímek

Článek

Jedním z důvodů nedostatku bytů a z něj pramenících rostoucích cen je pomalé tempo povolování bytové výstavby. Podle strategického plánu je v Praze potřeba ročně postavit zhruba 6000 nových bytů. Od roku 2010, kdy se povolování zpomalilo, je však v průměru povolováno 3500 bytů za rok.

Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) za poslední dva roky zahájily v Praze stavební firmy stavbu 4194 bytů v bytových domech. Ze zahájené bytové výstavby v rámci celého Česka bylo na konci loňského roku 34 procent v Praze. Ještě před dvěma lety to byly více než dvě třetiny.

U sousedů se povoluje mnohem více bytů

Podle studie poradenské společnosti KPMG byl v Praze loni počet vydaných stavebních povolení oproti srovnatelným městům v sousedních zemích výrazně nejmenší.

V Mnichově, Hamburku nebo Budapešti byl počet stavebních povolení zhruba pětkrát vyšší než v české metropoli, ve Vídni a Varšavě dokonce sedmkrát vyšší. Z těchto měst žije nejvíce obyvatel ve Vídni, nicméně jen o 40 procent více než v Praze.

Chybí odborní pracovníci pro soudy

„Není přitom nutné najednou měnit všechny právní předpisy. Měl by se však alespoň sjednotit jejich výklad. V první řadě je potřeba zajistit odborné pracovníky pro soudy v případech, kdy jsou přezkoumávány složité technické situace,” uvedla odbornice na stavební legislativu Renáta Pintová Králová.

Za důležité považuje také jasné oddělení státní správy a samosprávy. „Praze by rovněž hodně prospělo obnovení jednoho stavebního úřadu na úrovni hlavního města Prahy, který by mimo jiné řešil koordinaci umisťovaných staveb,” doplnila Pintová Králová. V současnosti je v Praze 22 stavebních úřadů.

Sdružení pro architekturu a rozvoj vzniklo letos v únoru. Jeho cílem je podporovat kvalitní architekturu a pozitivní stavební rozvoj. Jeho zakládajícími členy jsou architekti a další experti, ale i majitel developera Central Group Dušan Kunovský.

Reklama

Související články

Nové byty v Praze za rok zdražily o pětinu

Průměrná cena nových prodaných bytů v Praze na konci loňského roku meziročně vzrostla o 19,1 procenta na 85 223 korun za metr čtvereční. Počet prodaných bytů...

Výběr článků

Načítám