Hlavní obsah

Místo on-line pokladen papírové účtenky. Chystá se další výjimka z EET

Podnikatelé s nízkými příjmy, kteří zároveň nejsou plátci DPH, by mohli evidovat tržby bez připojení k internetu. Museli by ovšem využívat papírové účtenky poskytnuté ministerstvem financí a jednou měsíčně poslat Finanční správě údaje o tržbách. Vyplývá to z návrhu novely zákona o elektronické evidenci tržeb (EET).

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Norma označuje výjimku z elektronické evidence tržeb za „zvláštní režim EET”.  Pro používání papírových účtenek je třeba splnit několik podmínek. Poplatník nesmí být plátce DPH, nesmí mít více než jednoho zaměstnance, výše příjmů z evidovaných tržeb nepřesahuje za posledních 12 kalendářních měsíců 200 tisíc korun a počet evidovaných tržeb za posledních 12 kalendářních měsíců nepřesahuje 500.

„Povolení pro evidování tržeb ve zvláštním režimu se vydává vždy na žádost poplatníka a je nárokové, to znamená, že pokud poplatník splní podmínky pro jeho vydání, správce daně žádosti vyhoví,” uvádí materiál.

V souvislosti s tím bude muset podnikatel od MF získat blok účtenek, které bude mít povinnost vystavovat zákazníkům, a nebude moci použít jiné účtenky. Také bude muset jednou měsíčně informovat Finanční správu o tržbách a mít v provozovně vystavené oznámení o využívání zvláštního režimu EET. Zároveň ale nebude muset žádat o autentizační údaje k EET.

Další fáze EET
Třetí fáze EET měla začít 1. března 2018 a měla se týkat prodeje stánkového občerstvení bez zázemí pro hosty, prodeje na farmářských trzích, služeb účetních, advokátů a lékařů, ale třeba i zemědělců, autoservisů či pořadatelů kulturních akcí.
Ve čtvrté vlně od června 2018 se do systému měli zapojit další řemeslníci a služby, například kadeřnictví, čistírny nebo pohřební ústavy, stejně jako výrobci oděvů, obuvi či stavebních materiálů.
Náběh třetí a čtvrté fáze zrušil Ústavní soud, jejich zavedení se tak podle ministerstva financí odkládá nejméně o rok.

Ministerstvo dále v novele, která reaguje i na loňské rozhodnutí Ústavního soudu, navrhuje zúžit okruh tržeb, které jsou předmětem evidence, a to na tržby uskutečněné na území ČR. Osvobození od EET by se také mohly dočkat tržby z hazardních her.

MF zároveň v novele zákona o DPH, která je součástí návrhů k EET, navrhuje přesunout některé služby z 15procentní do desetiprocentní sazby DPH. Jde například o stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, vodné a stočné nebo prodej řezaných květin. Tyto změny má současná vláda v programovém prohlášení.

Ústavní soud loni 15. prosince zrušil plánovaný „náběh” třetí a čtvrté etapy EET. S odloženou platností škrtl i několik dalších ustanovení zákona o evidenci tržeb, týkající se například bezhotovostních plateb a rodných čísel na účtenkách.

Třetí vlna EET se měla od letošního března týkat stánkového prodeje občerstvení bez stolů a židlí, farmářských trhů, dále služeb účetních, advokátů či lékařů. Od června se do systému měli zapojit vybraní řemeslníci.

EET začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení a od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Do třetí a čtvrté vlny EET by se podle odhadů ministerstva financí mělo zapojit dalších zhruba 300 tisíc podnikatelů.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám