Hlavní obsah

Německé dráhy jezdí mezi Mnichovem a Berlínem až 300 km/h. Počet cestujících se zdvojnásobil

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po měsíci provozu nové rychlodráhy mezi Berlínem a Mnichovem zaznamenal německý vlakový dopravce Deutsche Bahn rekordní počet cestujících. V pondělí o tom informoval list Süddeutsche Zeitung. Pokud by se trend udržel celoročně, pak by za celý rok 2018 dráhy odbavily na trati 3,6 miliónu cestujících.

Foto: Profimedia.cz

Rychlovlak ICE na hlavním nádraží v Mnichově

Článek

„V prvních čtyřech týdnech se oproti stejnému období loňského roku počet cestujících v našich vlacích více než zdvojnásobil uvedl šéf Deutsche Bahn Bertold Huber. Konkrétní počet cestujících však neuvedl.

Po spuštění to vypadalo na blamáž

Státní společnost se přitom při spuštění trati, jejíž vybudování trvalo dvacet let, potýkala s problémy s řídícími systémy. To způsobovalo více než hodinová zpoždění, v některých případech dokonce vlak ani nemohl cestu dokončit.

Postupem času se však situaci podařilo vyřešit. „Pokud jde o dochvilnost, nakonec jsme s hodnotami přesahujícími 90 procent dosáhli naprosto uspokojivé úrovně,“ tvrdí Huber.

Foto: Mapy.cz

Nová konkurence pro letadla

Vlaky mezi Berlínem a Mnichovem díky nové časové úspoře nově představují rovněž konkurenci pro leteckou dopravu. Proto se očekává, že letecké společnosti zareagují zlevňováním letenek.

Dosud jsou například letenky největších německých aerolinek Lufthansa, pokud si je cestující nezajistí s velkým předstihem, výrazně dražší než 150eurová vlaková jízdenka, podotkly Süddeutsche Zeitung. Levnější jsou nízkonákladové společnosti. Samotná cesta letadlem je sice stále zhruba o dvě a půl hodiny kratší, nicméně k tomu je třeba připočíst čas, který cestující musí strávit na letišti.

Ceny a doba spojení na trase Mnichov–Berlín
SpojeníCenaPřepočetDoba cesty
Nový rychlovlak ICE150 eur3 830 Kč3 hodiny 55 minut
Vlak před zprovozněním rychlodráhy132 eur3 370 Kč6 hodin
Letadlo Lufthansa (na poslední chvíli)305 eur7 790 Kč1 hodina 10 minut
Letadlo Lufthansa (ve velkém předstihu)78 eur1 990 Kč1 hodina 10 minut
Letadlo Easyjet57 až 64 eur1455 Kč až 1630 Kč1 hodina 30 minut
Zdroj: DPA

Trať byla zprovozněna 10. prosince a vlaky na některých úsecích dosahují rychlosti 300 kilometrů v hodině. Původně šestihodinová jízda vlakem se tak smrskla na necelé čtyři hodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám