Hlavní obsah

Zahraniční dluh Česka stoupl na 4,517 biliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční dluh České republiky ve třetím čtvrtletí vzrostl o 38,6 miliardy korun na 4,517 biliónu korun. Meziročně byl vyšší o 1,131 biliónu. Dluh Česka vůči cizině odpovídá 91,2 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z předběžných údajů, které ve čtvrtek zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj zahraničního dluhu

Článek

Z hlediska jednotlivých sektorů se v zahraničním dluhu zvýšilo především zadlužení bankovního sektoru. Důvodem byl růst stavu přijatých krátkodobých vkladů ze zahraničí, uvedla ČNB.

Na celkovém zahraničním dluhu se nejvíce podílí banky, jejichž závazky v něm tvoří 45,1 procenta. Na vládní sektor připadá 19,7 procenta a závazky ostatních sektorů zaujímají 35,2 procenta z celkového zadlužení.

Na zahraniční dluh soukromého sektoru připadá z celkové zahraniční zadluženosti 71,6 procenta. Zbývajících 28,4 procenta tvoří závazky veřejného sektoru, tedy závazky vládního sektoru, soukromých subjektů garantované vládou a subjektů s majoritní účastí státu.

Zahraniční dluh Česka stoupá vytrvale. Přes bilión korun se poprvé přehoupl na konci roku 2004, dva bilióny korun překonal v roce 2010 a tři bilióny na konci roku 2014. Čtyři bilióny pokořil letos.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám